Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Manlighet borde diskuteras mer"

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 09:21.
Anders Ahlbäck och Björn Vikström.
Bildtext Genusforskaren Anders Ahlbäck och biskop Björn Vikström gästade God Morgon Åboland på tisdagen.
Bild: Yle/Marie Söderman

Enligt genusforskaren Anders Ahlbäck borde manlighet diskuteras mer. Ahlbäck gästade God Morgon Åboland på tisdagen tillsammans med biskop Björn Vikström. Båda var överens om att genusfrågor överlag borde diskuteras flitigare.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Förväntningarna på den finländska mannen har förändrats genom åren och nu har vi ett bredare perspektiv på vad manlighet är och betyder.

Enligt Ahlbäck har genusdiskussionen utvecklats om man jämför med hur det såg ut efter kriget men ännu i dag finns olika sorters förväntningar på männen och dess manlighet.

- Samtidigt som man förväntas vara den händiga mannen som kan allt om teknik inomhus och utomhus förväntas man visa sina känslor och vara fadern som visar vägen, säger Ahlbäck.

Enligt Vikström kunde Kyrkan lyfta upp genusfrågor i större utsträckning och ge rum för alla sorters tolkningar av manlighet och kvinnlighet.

- Vi måste ge rum för alla och det är viktigt att inte utesluta någon trots att den inte är som oss andra, säger Vikström. Kyrkan står för den traditionella åsikten men allt kan och bör diskuteras.

Både Ahlbäck och Vikström är överens om att det krävs mer diskussion för att luckra upp de gamla fördomarna det kan finnas vad gäller manlighet.

- Det är inte bort från någon om vi genom att göra männen tryggare i sin roll som män, samtidigt kan utöka jämställdheten i samhället, säger Ahlbäck.