Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times: Framsteg i kärnförhandlingar med Iran

Från 2014
Irans kärnenergiprogram
Bild: Yle Nyhetsgrafiken

Förhandlingarna om Irans kärnprogram verkar ha tagit ett stort steg framåt. Tidningen The New York Times skriver att Iran har gått med på att skeppa en stor del av sitt uran till Ryssland om man når en överenskommelse med väst.

Enligt New York Times, som citerar diplomater och tjänstemän inom förhandlingarna, så skulle Ryssland förvandla uranet till bränslestavar för det iranska kärnkraftverket Bushehr. På det sättet skulle man försäkra sig om att Iran inte förvandlar sitt uran till råmaterial för kärnvapen. Det är mycket svårt att använda bränslestavar till att tillverka kärnvapen.

Frågan om Irans uranlager har varit en av de svåraste i förhandlingarna om landets kärnprogram. Väst misstänker att Iran försöker framställa kärnvapen, medan Iran hävdar att landets kärnprogram är fredligt.

För Ryssland skulle ett avtal med Iran vara mycket positivt. Ryssland skulle få en stor ersättning för produktionen av bränslestavar och samtidigt en monopolställning som producent av kärnbränsle till Iran. Dessutom skulle Ryssland vara i en stark position om Iran skulle bestämma sig för att bygga fler kärnkraftverk. Bushehr är för tillfället Irans enda kommersiella kärnkraftverk.

Bushehrin ydinvoimala Iranissa.
Bildtext Kärnkraftverket Bushehr
Bild: EPA

Det finns ändå ännu många svåra frågor att lösa i förhandlingarna. Bland annat frågan om hur många centrifuger Iran ska få ha igång och tidtabellen för när västländernas sanktioner mot Iran ska hävas.

Parterna har tid på sig till den 24 november för att nå en lösning i förhandlingarna.