Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Basses bästa bara bra

Från 2014
Uppdaterad 05.11.2014 10:48.
Releasefest för Basses bästa av Sebastian Nyberg
Bildtext Peter and Sebastian
Bild: Yle/Peter Lüttge

I torsdags var jag på Sebastian Nybergs releasefest. Eller Basse som han heter på ren finlandssvenska. (Fråga: Finns det en finlandssvensk Sebastian som inte kallas för Basse?) Boken som gavs ut heter Basses bästa. Nuff said.

Sebastian Nyberg är något så ovanligt som en serietecknare som skriver serier på svenska för finlandssvenskar. (Fråga: Kan det bli mera nischat?) Boken Basses bästa innehåller hans bästa strippar. Basses bästa är bara bra.

Releasefesten ägde rum på krogen Mille Miglia på Kalevagatan mitt i centrum av Helsingfors. Alla var där. Hela den urbana finlandssvenska jeunesse dorée'n. Ni vet, Peppe, Janne, Karkki och hela bunten. Somliga kom hela vägen från Esbo. Det var kiva.

Boken är jättefin och jätterolig. Ett stort plus för perforerade blad. Det är bara att riva ut de bästa stripparna och sätta fast på kylskåpet. Och vill man hålla sig à jour skall man följa med Basses blogg. Han är väldigt produktiv. Nya strippar dyker upp dagligen.

Tack, Basse, för en fin fest. Och den finfina boken. Svenskfinland skulle vara betydligt mindre roligt utan dig. Du behövs. Vi ses. Fast om en vecka. Eller så. (Fråga: Kan finlandssvenskar avsluta ett samtal utan att komma åtminstone löst överens om att man kommer att ses i en någorlunda snar framtid?)