Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fråga mediechefen om nyhetsrapporteringen!

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2014 14:16.
En så kallad tag-cloud visar vilka ord som förekom mest i Svenska Yles nyheter.
Bildtext Vad vill du ser i rubrikerna?
Bild: Yle

Ska vi få nyheterna gratis eller borde vi betala för dem? Ska nyheterna vara lokala eller globala? Borde nyheterna finnas på papper eller på webben? Nyhetsjournalistiken befinner sig i en tid av förändring och det är knappast någon som kan titta så djupt in i kristallkulan att den kan säga hur framtiden ser ut.

Vid Svenska social- och kommunalhögskolans journalistlinje verkar de studerandes största rädsla vara att den lokala nyhetsrapporteringen blir lidande i och med nedskärningar och nya prioriteringar.

- Det lokala försvinner, vilket är synd för det är det lokala som intresserar folk och som de flesta vill ha, säger Emma Tuominen som är fjärde årets studerande.

Som journaliststuderande är det naturligt att förändringarna som sker just nu är skrämmande.

- Speciellt om man har tänkt sig jobba som nyhetsjournalist, säger Emelie Melin, tredje årets studerande på Social- och Kommunalhögskolan.

Alla är överens om att det alltid kommer att finnas nyheter, men frågan är i vilket format vi tar del av dem.

- Jag tror tyvärr att vi går mot någon form av gemensam plattform i Svenskfinland, spekulerar Emma Tuominen.

Alexandra Granberg som är fjärde årets journalistikstuderande tror att allt mer av nyhetsrapporteringen kommer att finnas på nätet.

- Det känns lite skrämmande eftersom jag sällan ifrågasätter källan, vilket jag borde göra, konstaterar Granberg.

Fråga nyhetscheferna

Onsdagen den 5 november klockan 15.03 bänkar sig tre mediechefer i Radiohusets studio och svarar på frågor som gäller nyhetsbevakningen i Svenskfinland.

De som är beredda att svara på frågor är Vasabladets Björn Nyberg, Åbo Underrättelsers Pia Heikkilä, samt Yle Nyheters Kerstin Häggblom.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan