Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

"Sätt igång det goda"

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 16:29.
Frillan och Prillan selfie.
Bildtext Prillan och Frillan tar en selfie för #användhjärtat.

- Tänk på att det du gör för de äldre nu är sådant som du själv vill att någon gör för dig när du är 70 eller 80 år gammal. Frillan och Prillan, kampanjen Använd hjärtats frontfigurer, är äldrekära typer i vars liv mor- och farföräldrar men också andra äldre människor har en stor betydelse.

När kampanjen Använd hjärtat kör igång i slutet av månaden kommer programledarna Frida Lindholm och Pernilla Karlsson, kända från Radio X3M:s dagsprogram Stiftelsen som Frillan och Prillan, att vara kampanjens ansikten för Svenska Yles del. När de tillfrågades att delta kom det inte på fråga att tacka nej.

- Jag älskar människor som är över 60 eller 70 år gamla, säger Frillan. Helst ska de vara över 70. De har så härliga berättelser och de har sett allt. De kan allt, allt som jag eller Prillan aldrig ens kunde tänka oss att vi skulle behöva veta.

Prillan och Frigge.
Bildtext Farfar Frigge och Prillan.

Att Frillan och Prillan blivit kampanjansikten för Använd hjärtat är ingen slump. De säger sig vara vana vid gamyler och har bland annat redan länge haft en del i sina radiosändningar som heter “Ring en famo”. Där kan en lyssnare skicka in sin farmors namn och telefonnummer för att farmorn sedan ska bli uppringd i sändning. Ett rolig sätt att visa att man bryr sig.

Använd hjärtat
Bildtext Prillan och farfar Frigge har varit på maskerad år 1996.
Bild: Pernilla Karlsson

- Det bästa med äldre människor är deras historier och livsvisdomar, min farfar har sådana rövarhistorier att berätta från sin ungdom att huhhu, säger Prillan.

- Och den kärlek de ger en, säger Frillan. Det finns ingen jag får så mycket kärlek av som mormor och morfar och farmor. Deras kramar värmer länge.

Frillan och Prillan har båda haft nära band till sina mor- och farföräldrar. Frillan träffar fortfarande sina morföräldrar eller sin farmor en gång i veckan. Prillans farföräldrar bor numera längre bort, så de ses inte riktigt så ofta. Men när de ses blir det allt från butiksbesök och handbollsmatcher tillsammans till trädgårdsarbete och kortspel.

- Min mormor är världens största korthaj. Jag brukar säga att om min mormor skulle bo i stan skulle hon spela bort hela sin pension på spelautomaterna, säger Frillan.

- Och min farfar är den enda som ännu ringer på min födelsedag och sjunger för mig, varje gång, ler Prillan.

Ta med de äldre på något du själv tycker om

Det finns över 100 000 ensamma äldre i vårt land. Det här är något kampanjen Använd hjärtat vill uppmärksamma och råda bot på. När man ordnar något för att glädja äldre tycker Frillan och Prillan att det är viktigt att man själv också har roligt.

Frillan och fammo
Bildtext Farmor Taimi och Frillan.

- Gör det som du själv tycker bäst om, och fundera på hur du kan få mormor aktiverad i det! Jag skulle ordna bingo- eller spelkortskväll. Eller ta med farmor till ett ålderdomshem på besök för att träffa sina vänner som bor där, funderar Frillan.

Fridas farmor.
Bildtext Så här såg Taimi ut när barnbarnen som små fick fria händer att fixa hennes frisyr.
Bild: Frida Lindholm

- Eller så kan man ordna Lucia på ett ålderdomshem, där de äldre får vara tåget, föreslår Prillan. Möjligheterna är oändliga, men genom att göra det roligt själv och inkludera andra i det roliga så lyckas man säkert.

Hur ska man då engagera sig själv och sin omgivning att umgås mer med äldre eller ordna evenemang för dem? Frillan och Prillan råder oss att tänka på hur vi själv vill ha det när vi är äldre.

- Det är så många äldre som inte har barn eller barnbarn, och det är de som har det ensammast. Det finns hur många som helst som inte har någon som kommer och hälsar på. Vi måste tänka på att vi själva kommer att vara där någon dag, alla blir vi äldre, säger Prillan. Och Frillan håller med.

- Tänk på att det som du gör för de äldre nu är sådant som du själv vill att någon gör för dig när du är 70 eller 80 år gammal. Så sätt igång det goda.

I och med kampanjen kommer Frillan och Prillan att gå ut med olika utmaningar i radio. De har också en överraskning på lur, som kommer att avslöjas i början av kampanjen.

- Vi säger inte ännu vad det är, säger de hemlighetsfullt. Men det är en överraskning, som garanterat kommer att få unga att vilja vara mer med sina äldre!

Kampanjen Använd hjärtat kör igång på Svenska Yle i slutet av november. Läs mer om hur du kan delta bakom denna länk.

Gör som Frillan och Prillan och ta en selfie med din mormor eller farfar och tagga med #användhjärtat på Instagram! Under kampanjens lopp lyfter vi upp dem på kampanjsidan på vår webb.

Se också:
Kampanjsidan för #användhjärtat
Testa hurdan du blir som äldre!
De använde både hjärtat och hammaren
Humöret på topp då Borgåäldre bjöds på bal