Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skolgångsbiträdena sparas inte bort i Västnyland

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Närbild: Det är värt att utbilda sig till skolgångsbiträde - Spela upp på Arenan

De västnyländska kommunerna sparar inte lika mycket på skolgångsbiträden som många andra kommuner. Det är enbart i Raseborg som antalet minskar något.

Ändå är chansen att få en fast anställning inte speciellt bra. I Höjdens skola i Tenala går det 200 elever och där finns totalt fem skolgångsbiträden. Sedan snart ett år tillbaka har fyra av dem börjat studera vid yrkesskolan Axxell en kväll i veckan för att förhoppningsvis bli färdiga till sommaren. Dels handlar det om att skaffa mera kunskap, dels om att eventuellt få en fast anställning någon gång i framtiden.

Ett varierande jobb

Satu Palviainen
Bildtext Satu Palviainen
Bild: Yle/Kristiina Lehto

En av dem är Satu Palviainen, som trivs med sitt jobb och som känner att hon verkligen behövs i sitt arbete som skolgångsbiträde.

- Det är ett varierande jobb som aldrig blir tråkigt och barnen är både härliga och glada. Dessutom märks det att man verkligen gör nytta och att man behövs, säger hon.

Enligt henne är den främsta uppgiften att vara en extra hand åt läraren och barnen.

- Jag ser mera än vad läraren ser eftersom jag går runt i klassen och kollar om eleverna lyssnar och om de förstår vad läraren säger.

Men hon upplever också ofta en känsla av att inte räcka till.

- Vi kunde vara ännu fler vuxna i klassen. Vi hinner inte vara där för eleverna så mycket som vi skulle vilja. Vi sitter verkligen inte arbetslösa, säger hon.

Behovet minskar inte

Antonia Lindholm i Höjdens skola
Bildtext Antonia Lindholm.
Bild: Yle/Kristiina Lehto

Hennes kollega Antonia Lindholm håller med och hon hoppas att Raseborg inte kommer att gå in för en linje att minska på skogångsbiträdena.

- Man ser att det finns massor av barn som behöver mera hjälp och det ser inte ut att minska, säger hon. Barnen är ju de som bygger upp framtiden, så det skulle vara synd att minska på skolgångsbiträdena.

Skolgångsbiträdena sparas inte bort

I Raseborg sparar staden in fyra skolgångsbiträden av totalt 72. I Hangö finns enbart personliga assistenter och där har antalet inte ändrats de senaste tre åren. I Ingå förändras inte antalet skolgångsbiträden, men förslaget är att kommunen ska gå igenom anställningsvillkoren så att de är likadana i de svenska och finska skolorna. I Sjundeå kommer antalet skolgångsbiträden också att förbli det samma som tidigare.

Alla branscher är osäkra

Linda Andersson
Bildtext Linda Andersson.
Bild: Yle/Kristiina Lehto

Linda Andersson, som har jobbat som skolgångsbiträde i Höjdens skola i ett års tid, säger att hon främst studerar för att få mera kunskap.

- Fast det är klart att alla gärna har en fast anställning, men man måste vara realist, säger hon.

Cecilia Rönnberg har jobbat som skogångsbiträde i Höjdens skola i två år och hon håller med.

- Ingen kan i dagens samhälle vara säker på att hålla sitt jobb, påpekar hon. Jag har i alla fall bestämt mig att studera och det får bära eller brista.

Enligt henne är jobbet givande och utmanande.

- När man märker att man har fått barnens förtroende så har man verkligen uppnått något, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan