Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare jagar svar på ebolamysterier

Från 2014
Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014.
Bildtext Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry.
Bild: EPA/KIRSTIN PALITZA

Det finns fortfarande obesvarade frågor om ebolaviruset, sade vetenskapsmän under ett seminarium vid expertorganisationen Institute of Medicine i USA:s huvudstad Washington i går. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ebola sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor från en sjuk person. Viruset måste komma i kontakt med den friska personens slemhinnor, till exempel ögonvrår, näsa eller mun. Det som man ändå inte helt uteslutit är att viruset skulle kunna penetrera intakt hud, anser Thomas G. Ksiazek, expert på blödarfeber vid University of Texas Medical Branch (UTMB).

Vid mötet frågade man sig om klorlösning eller handsprit, som båda används i eboladrabbade länder i västra Afrika, gör huden mer mottaglig för viruset.

En annan avgörande fråga är i vilket skede infekterade personer kan överföra smittan. Myndigheterna har uppgett att personer som inte uppvisar symptom inte för smittan vidare. Möjligheten att en person utan symptom överför smittan är ändå en öppen fråga, anser Andrew Pavia som är chef för enheten för smittsamma sjukdomar hos barn vid University of Utah.

Inkubationstiden för ebola är upp till 21 dygn, eller tre veckor. Det här var också den längsta inkubationstiden under ebolautbrottet 1976, säger C.J. Peters, virolog vid UTMB. Peters tror ändå att fem procent av de smittade kan överföra viruset efter en inkubationstid på mer än tre veckor. Peters är känd från Richard Prestons bok ”The HotZone” om hanteringen av ett ebolautbrott bland apor i ett laboratorium i Virginia i USA 1989.

Enligt Reuters tros patienter inte vara smittsamma om kroppstemperaturen är under 38 grader. Men man vet inte exakt vid vilken kroppstemperatur en infekterad person börjar sprida viruset, säger Michael Hodgson som är medicinsk chef vid Occupational Safety and Health Administration, som har till uppgift att säkerställa trygga och sunda förhållanden på arbetsplatserna i landet.

För närvarande vet man inte heller om gas, vätska eller skum är bäst då man behandlar ytor som kan vara kontaminerade med ebola. En annan obesvarad fråga är om smittan kan överföras via avloppssystem.

Läs också:
Webbdoktorn om ebola

Diskussion om artikeln