Kravatter och kalsonger på Ekta i Ekenäs
Herrmode i form av slipsar och underkläder är temat för utställningen på Ekenäs museicentrum Ekta fram till 1 mars i vår. Det är dessutom inte vilka kravatter och kalsonger som helst utan de har eller har haft kända ägare.
Kravatten
- Det sägs att kravatten första gången dokumenterades i bild på soldater i Trajanuskolonnen, det vill säga den romerske kejsaren Trajanus segermonument från år 113 efter Kristus.
- Den moderna slipsens ursprung tros härstamma från den franske kungen Ludvig XIV:s kroatiska regemente från slutet av 1600-talet. De kroatiska krigarna bar en sjal eller bindel om halsen. Ordet kravatt är härledd från ordet kroat.
- På 1950-talet var slipsarna ofta mörka i diskreta färger. De var snedrandiga och de mest djärva var prickiga.
- På 1960-talet var kravatterna smala i mörka färger.
- På 1970-talet var slipsarna extra breda och randiga. Ofta bar man en näsduk i samma tyg i bröstfickan på kavajen. En del valde ändå bort kravatten och lät kragsnibbarna täcka kavajkragen.
- På 1980-talet var slipsarna igen smala, men med starka färger så som violett och grönt. De kunde vara gjorda av läder eller vara stickade.
- På 1990-talet var kravatterna breda och prydda med geometriska och handmålade figurer. Färgerna var brunskiftande.
Kalsongerna
- Vi har troligtvis använt underbyxor eller kalsonger allt sedan antiken eller i omkring 2 000 år.
- Germanerna och gallerna i norr använde till och med långa underbyxor. Också slavar och arbetare i Rom använde byxlika klädesplagg.
- Ordet kalsong eller kalsingar härstammar via franskans caleçon från det italienska ordet calzoni som betydde byxa eller benkläder.
- I början av 1700-talet infördes underbyxor som en del av den svenska arméns uniform. Det var fortfarande främst män inom överklassen som bar underbyxor.
- Allmogen bar långt in på 1800-talet endast en lång särk som kunde samlas mellan benen.
- De första trikåunderkläderna visades på världsutställningen i London år 1851. Den maskinella tillverkningen av trikå blev revolutionerande för utvecklingen och spridningen av underkläder.
- I Finland blev företaget Hyvon Kudeneules tillverkning av underkläder banbrytande. Fabriken inledde sin verksamhet år 1951 i Helsingfors. År 1955 öppnades en fabrik i Hangö.
- Fabriken i Hangö var ritad av den berömde arkitekten Viljo Rewell. Hyvon hade också sitt huvudkontor i Hangö och ägaren bodde där.
Det är ambassadör Ralf Friberg som tog kontakt med museet och föreslog en utställning med kravatter. Han är ägare till de 152 kravatter som museet ställer ut.
Kalsongerna har redan länge legat i museets samlingar och väntat på rätt tillfälle att ställas ut. Professor Bo Lönnqvist donerade kalsongerna till museet år 1994.
Då Ralf Friberg tog initiativ till kravattutställningen blev det ett lämpligt tillfälle att också ställa ut kalsongerna.
Personlig text om kravatterna
Ambassadör Friberg har skrivit en text om sina slipsar.
Han berättar att han själv har haft en rätt avslappnad inställning till kravatten, som på 1960- och 1970-talen fick ett uppsving i Finland.
Slipsmodet har varierat genom åren, skriver Friberg.
- Slipsarnas bredd varierade från det ganska trådsmala till det överbreda, som slogs om uppmärksamheten med den tidens manliga och överdrivna samt ofta oklädsamma polisonger.
Firmakravatter
Genom sitt arbete och sina uppdrag som chef för nyheterna i radio och tv på Yle och senare riksdagsledamot på 1970-talet kom Friberg ofta i kontakt med slipsar som gavs som firmagåvor.
- Till de vräkigaste exemplaren hör hotell och restaurang Marskis slipsklenod, som, det måste erkännas, blott troget följde tidens smak, eller brist på densamma.
Som ambassadör kom Friberg också i kontakt med många slipsar och seder kring dem. I Danmark delas slipsar ut av kommuner och offentliga samfund.
- När man som ambassadör besökte en ny stad hörde det nästan till saken att den gästande dignitären begåvades med en slips.
"Slipsen kan vara sexig"
Ralf Friberg konstaterar att utvecklingen nu har gått mot att det blir allt vanligare att också uppträda utan slips.
- Numera är det väl de rigeur att dyka upp med halsen bar och kragen öppen på alla tillställningar utom eventuellt begravningar.
Han avslutar sin text om kravatter med att konstatera att slipsen ibland används för att klä unga damer som i övrigt poserar avklädda inför fotografen.
- Men tro mig, slipsen kan vara sexig utan alla kvinnliga attribut.

Radio Vega Västnyland
