Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington DC och Oregon legaliserar marijuana

Från 2014
Uppdaterad 05.11.2014 11:02.
Marijuanaplantor växer i en marijuanabutik i Colorado.
Bildtext Marijuanaplantor i marijuanabutik i Colorado
Bild: EPA/BOB PEARSON

USA:s huvudstad Washington DC och delstaten Oregon legaliserar marijuana. Det blev klart vid omröstningar som sammanföll med kongressvalet i USA. Också Alaska ser ut att legalisera det drogklassade ämnet. Då 86 procent av rösterna hade räknats ledde ja-sidan med 52 procent av rösterna mot 48 procent för nej-sidan.

Tidigare har delstaterna Colorado och Washington legaliserat användningen och försäljningen av marijuana.

65 procent av väljarna i huvudstaden stödde förslaget enligt vilket det ska vara lagligt för 21 år fyllda invånare och besökare i Washington DC att inneha upptill två uns (56,7 gram) marijuana och att odla upp till tre marijuanaplantor hemma. 28 procent av väljarna motsatte sig förslaget.

Ledande borgmästarkandidater och kandidater i valet till distriktets lagstiftande församling har lovat att snabbt förverkliga förslaget. En majoritet av lagstiftarna har vidare lovat att följa upp frågan så att även försäljning och beskattning av marijuana ska tillåtas.

Kongressen har möjlighet att lägga in veto mot besluten i Washington DC förutsatt att presidenten är överens med kongressen. Därmed kan den nyvalda kongressen och president Barack Obama dras in i den växande nationella debatten om marijuana, skriver Washington Post.

Legaliseringen omfattar inte federal mark i huvudstaden, till exempel vid nationella monument och utanför Vita huset.

De federala myndigheterna betraktar fortfarande marijuana som en olaglig drog. Marijuana klassificeras i USA som en lika farlig drog som heroin, LSD och ecstasy. Kokain, metamfetamin och metadon är mindre farliga enligt federal lag.