Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dags att byta till vinterdäck

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 15:06.
Däckbyte i Borgå - Spela upp på Arenan

På bensinstationen i Borgå är det full rulle från morgon till kväll med däckbyten. Bilägarna har varit ute i ovanligt god tid.

Kaj Kuhlberg vid Teboil i Borgå byter vinterdäck på en kunds bil.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det är just nu som det lönar sig att byta till vinterdäck om man inte gjort det redan.

– Vi har bytt vinterdäck sedan mitten av oktober. Det är ovanligt tidigt eftersom folk oftast brukar vakna då den första snön faller. Då brukar det bli rusning, men jag kan inte komma ihåg att man skulle ha varit ute i så här god tid förut, säger Petter Punnonen som jobbar på Teboil i Borgå centrum.

Liv i luckan från morgon till kväll

Han säger också att det har varit full rulle från morgon till kväll vad gäller däckbyten den här veckan, eftersom väderleksrapporten lovar snöslask till torsdag.

Dessutom utför man däckbyten under veckoslutet eftersom vissa bilister inte har möjlighet att komma in under veckodagarna.

– Vi har också funderat på varför folk varit ute i så god tid i år, men de tycks helt enkelt ha lärt sig från tidigare vintrar och blivit bättre på att byta däck innan snön kommer.

Reservera en halv timme

Däckbyte på gång i Borgå.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Enligt Punnonen lönar det sig att reservera en halv timme för däckbyten. Om allt går bra tar det ungefär tjugo minuter, men ibland kan det bli problem som syns som övertid i slutet av dagen för dem som jobbar i verkstaden om man inte planerar tiden ordentligt.

Kaj Kuhlberg som sköter kundernas däckbyten säger att det kan ta lite längre tid exempelvis för bilar som har låsmuttrar i däcken, eller bilar där en fälg är av aluminium och den andra av stål. Då dröjer det att hitta muttrar av rätt material. Annars brukar det hela gå ganska smidigt.

– Ibland brukar jag ha en kollega här som hjälper till, men oftast är det jag som sköter alla däckbyten under dagens lopp. Visst kan det bli tungt ibland, säger Kuhlberg.