Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes välförberedd för flyktingar från Sudan

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Ritva Granholm, Markus Blomqvist, Senada Arnautovic
Bildtext Ritva Granholm, Markus Blomqvist och Senada Arnautovic
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Närpes förbereder sig på att ta emot flyktingar från Sudan. En kurs för stödfamiljer ordandes tillsammans med Röda korset i oktober och intresset för att vara ett stöd är stort. Flyktingkoordinator Markus Blomqvist är nöjd. Han besökte God morgon Österbotten tillsammans med Senada Arnautovic och Ritva Granholm som är beredda att stöda de flyktingar som kommer.

- Det fanns mycket intresse för kursen. Vi var 15 stycken på kursen så jag är nöjd med antalet deltagare. Det är upp till deltagarna att bestämma hur mycket de vill hjälpa och hur mycket de har tid och ork att göra, säger Blomqvist.

Senada Arnautovic har själv kommit som bosnisk flykting till Närpes på 1996. Hon vill gärna hjälpa människor som varit i hennes situation.

Närpes tar emot flyktingar från Sudan - Spela upp på Arenan

- Jag tycker att det var helt klart att vara en stödperson då man vet hur det känns att komma till ett främmande land, säger Arnautovic.

Kärlek och stöd

Senaida Arnautovic berättar att hon själv var jätteglad över den hjälp hon fick då hon kom till Närpes. Grundbehoven med bostad, kläder och mat blev genast tillfredsställda. Men förutom det vet hon att man som flykting behöver mycket stöd.

- Man behöver mycket kärlek och mycket stöd från samhället och omgivningen, säger Arnautovic.

Det som förväntas av stödpersonerna är framförallt engagemang och tid. Som stödperson skall man också vara beredd att berätta hur saker och ting fungerar i Finland. Man skall kunna förklara den finska kulturen och berätta om traditioner.

De första flyktingarna har anlänt

På kursen för stödpersoner har man bland annat fått lära sig om förhållandena i Sudan och de omständigheter som flyktingarna kommer från. Fast man inte vet så mycket om de enskilda personerna vet man att de alla kommer från flyktingläger. Ritva Granholm har engagerat sig i stödpersonsverksamhet sedan 1980-talet och hon poängterar att det är viktigt att verkligen lyssna.

- Man lyssnar mycket. Dels berättar om Finland men också lyssnar för allt är så främmande och skrämmande, säger Granholm.

Allt som allt tar Närpes emot 20 flyktingar från Sudan och de första familjerna anlände redan på tisdagen, en aning tidigare än man hade tänkt sig. Följande familj kommer den 26 november. Markus Blomqvist säger att allt har gått bra hittills och nu gäller det att få de som kommit att känna sig välkomna.

- Första intrycket är att det är ganska mörkt här i Finland och så har det regna i två dagar så det har inte blivit så mycket sightseeing ännu men jag tror att vi gör det mera i dag. De är glada och trötta efter den långa resan och de var väldigt glada att komma till sina nya hem. De är nyfikna och vill ta till sig av det nya samhället de har kommit till samtidigt som de är lite rädda förstås, säger Blomqvist.