Inte riktigt som i ”High School Musical”
17 elever från Kronoby gymnasium och Karleby svenska gymnasium åkte på en projektresa till USA i början av oktober. Där fick de bland annat pröva på hur det är att gå i en riktig ”High School” med jämnåriga elever. En nyttig erfarenhet rikare – för skolsystemet och mönstren är inte riktigt likadana som i Finland.
Under fem dagar av den två veckor långa resan besökte vi La Conner, en småstad med cirka 2500 invånare och en High School med cirka 250 elever mellan 14-18 år. Alla fick en egen vänelev att bo hos och följa i deras vardag. Under de tre dagarna vi gick i skolan med våra vänelever fick vi följa med på deras vanliga lektioner och deras olika idrottsträningar efteråt. Vanorna, reglerna och disciplinen i ett amerikanskt högstadium/gymnasium är inte riktigt likadana som i Finland, det var något vi alla snabbt kunde konstatera.
Tröjorna med skolans namn och logo var det klädesplagg alla bar mest, och hela skolsamfundet inklusive lärarna, rektorn, skoldirektören och alla föräldrar gick på skollagets fotbollsmatch på fredagkväll – och det är något vi knappast skulle se i Finland.
De allra flesta av de amerikanska ungdomarna utövade någon sport i La Conner High School:s skollag. Skollagen är praktiskt taget de enda möjligheterna att hålla på med någon sport som till exempel fotboll eller volleyboll – det finns ingen föreningsverksamhet som här i Finland.
Skolans campus stod för hela den lilla stadens utbildning för unga, från pre-school upp till high school. Där fanns två fullstora fotbollsplaner (varav en var en kombinerad fotboll/amerikansk fotboll), två gymnastiksalar för volleyboll, basket och vanlig skolgymnastik samt ett auditorium som hade storleken av en vanlig biosalong. Byggnaden där de äldsta eleverna och vi höll till hade formen av en cirkel, med ett stort bibliotek i mitten.
Deras skoldag startade ungefär klockan 8 – men att passa tiderna på morgnarna var inget någon var så noga med. Eleverna droppade in allt eftersom mellan 08:00 och 08:15. Många gånger var till exempel läxförhören tävlingsinriktade – den som svarade flest rätt fick något pris eller någon annan fördel. De hade ganska många lektioner om dagen men kortare (cirka 50min) men istället mycket längre perioder och fler ämnen på samma gång. I det stora hela var undervisningen formad på ett helt annat sätt än vad man är van vid från Finlands skolor – och beträffande mina personliga åsikter angående lektionerna och kunskapsförmedlingen är jag mycket nöjd med den finländska varianten!
Vad kunde de finländska skolorna ha lite mer av?
Något jag personligen uppskattade mycket var stämningen bland eleverna i skolan. ”High School-spirit” var något som verkligen rådde – det kändes som att eleverna sinsemellan knöts ihop på ett starkt sätt i och med all sport- och klubbverksamhet och alla andra evenemang som ordnades. Tröjorna med skolans namn och logo var det klädesplagg alla bar mest, och hela skolsamfundet inklusive lärarna, rektorn, skoldirektören och alla föräldrar gick på skollagets fotbollsmatch på fredagkväll – och det är något vi knappast skulle se i Finland.
Något som var väldigt aktuellt när vi var på besök var ”Homecoming”, ett slags firande som pågick under en veckas tid, där höjdpunkten var en balliknande dans på lördagskvällen. Den grupp som hade valt in ”Leadership Class” i sitt schema stod för programmet under veckan, bland annat temadagar med olika klädkoder och utdelning av olika titlar. Homecoming firas dels för att välkomna äldre studerandenas hemkomst från universiteten, dels för att skolans amerikanska fotbollslag vid den här tiden på året ”kommer hem” för att spela sin sista hemmamatch för säsongen.
Jag tycker det vore jätteroligt med lite mer av denna tradition i finländska skolor – satsa mer på skolsporten och andra aktiviteter som ordnas i samband med skolan, för det tror jag verkligen skulle skapa en närmare relation elever, lärare och föräldrar emellan.
Nike Hansén, Kronoby gymnasium
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.