Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attack och sammandrabbningar i Jerusalem

Från 2014
Uppdaterad 05.11.2014 15:50.
Israeliska poliser undersöker platsen i Jerusalem där en palestinier körde in i en folkmassa med bil den 5 november 2014.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

En person dog och åtminstone 13 skadades i östra Jerusalem på onsdagen då en palestinier körde in bland fotgängare med avsikt. Tidigare på dagen drabbade poliser och palestinier samman vid al-Aqsamoskén på Tempelberget.

En palestinsk man körde först in i en folksamling på en hållplats i östra Jerusalem och körde vidare in bland fotgängare på en trottoar tills han stoppades av polisen. Enligt polisen steg föraren sedan ur sin bil och försökte slå poliser och fotgängängare med ett järnrör. Därefter sköts mannen ihjäl av polisen.

Enligt israeliska medier ska en polis ha dödats i attacken och bland de minst 13 skadade ska åtminstone tre personer ha skadats svårt.

Ingen militant palestinsk organisation har tagit på sig skulden för attacken, men islamistiska Hamas har redan prisat den och uppmuntrat till flera motsvarande "operationer".

För två veckor sedan dödades en liten flicka och en ung kvinna i en motsvarande attack i östra Jerusalem då en palestinier körde in bland människor på en spårvagnshållplats.

Allt spändare stämning i Jerusalem

Tidigare på onsdagen drabbade israelisk polis samman med stenkastande palestinska demonstranter i närheten av al-Aqsamoskén på Tempelberget. Där har det förekommit så gott som dagliga sammandrabbningar på senare tid.

Platsen är den allra heligaste inom judendomen och den tredje heligaste inom islam.

Judiska nationalistiska högeraktivister kräver att få be på berget och har under de senaste veckorna iscensatt flera aktioner och demonstrationer som sedan lett till sammandrabbningar med palestinier och polisen.

För en vecka sedan sköts och skadades en av de judiska högernationalisterna och den palestinier som misstänktes för dådet sköts ihjäl av polisen.

Jordanien protesterar

Till följd av oroligheterna kring al-Aqsamoskén har Jordanien nu kallat hem sin ambassadör från Israel.

Jordanien kommer också att ta upp Israels agerande i FN:s säkerhetsråd.

Enligt ett fredsavtal från år 1994 fungerar Jordanien som beskyddare av muslimska helgedomar i Jerusalem.