Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Kroppsidealen stampar på stället

Från 2014
Två händer som hålls upp med texten "be unique" och "you're beautiful" skrivna på handflatorna.
Bild: Yle/Ilon Adlercreutz

Kroppsideal är något som blivit väldigt allmänt i dagens samhälle. Allt fler artiklar publiceras och man lyfter fram i median hur dessa ideal skadar oss både psykiskt och fysiskt. Den gamla synen på könen syns fortfarande när man kollar närmare på idealen. Mannen skall vara stor, muskulös och beskyddande, alltså aktiv, medan kvinnan skall vara liten, söt och låta den starka mannen skydda henne, alltså passiv.

”Så får du drömmagen”, ”Gå ner 5 kg på en månad”, ”Vägen till den perfekt kroppen”. De här rubrikerna är inte allt för svåra att stöta på. Man hittar dem i nästan varenda träningstidning och på bloggar som handlar om träning och på Instagram. Dessa meningar berättar för oss hur vi skall se ut och vad som anses rätt. Att vara lite rundare anses vara ohälsosamt och dåligt, medan att vara smal anses hälsosamt och bra.

Flera av både de manliga och kvinnliga idealen är svåra att uppnå. Alla har inte samma kroppsbyggnad, ämnesomsättning eller ekonomiska möjligheter som andra

Det är inte ovanligt att man ser och hör om kvinnor och män som med hjälp av skönhetsoperation fixar det de anser är fel. Botox sprutas in i pannan, fett sugs bort och läppar och bröst förstoras.

Flera av både de manliga och kvinnliga idealen är svåra att uppnå. Alla har inte samma kroppsbyggnad, ämnesomsättning eller ekonomiska möjligheter som andra. Flickor och pojkar arbetar och jobbar hårt för att uppnå dessa ideal och för att passa in, det här kan i vissa fall leder till ätstörningar, ångest och extrem osäkerhet.

Det finns klara modeller för hur en snygg flicka skall se ut. Benen skall vara långa och smala, gärna skall hon ha ett tight gap (att låren inte går ihop då man står med benen bredvid varandra), brösten skall vara stora och runda, ögonen skall vara stora, bakdelen skall vara fyllig rund som en ”äppelrumpa” och inget som helst extra fett får finnas. Kvinnornas kroppar skall vara så gott som fria från hår och hyn skall vara brunbränd och slät.

Inte bara flickor

Det vanligaste är att man plockar fram hur flickor inte mår bra av dagens ideal, men även för pojkar finns de oskrivna regler om hur de skall se ut. Den oskrivna regeln lyder: stora muskler, platt mage med framhävda magrutor och långa muskulösa ben. Pojkarna skall tidigt börja lyfta tyngder och pumpa kroppen full med proteiner i form av kemiskt framtagna proteinpulver. Mannen kan inte ha smink, till skillnad från flickor, han skall vara naturligt snygg. Att flickor hamnat mer i ”centrum” för idealen handlar främst om att kvinnor alltid varit mer måna om sitt utseende än män då de förr inte hade så mycket mer att ge sina män än sitt utseende, då de inte fick arbeta.

Idealen förändras

Genom tiden har synen på kvinnans kropp ändrat. Under 1600-talet ville man ha starka, friska kvinnor, på 1800-talet skulle man ha framhävda höft och getingsmal midja, på 1910-talet blev kvinnan rundare, gick upp i vikt och kroppen skulle vara anpassad för att ta hand om barnen och hemmalivet. Tio år senare, på 1920-talet blir kvinnokroppen smal igen. Idealet är smalt, blekt och håret skulle vara kort. Pojkflickan gjorde sitt intåg. Idag skall man vara liten och söt och så naturlig som möjlig. Vi vill också hållas unga så länge som möjligt.
Även mannen har förändrats genom tiderna. År 200 efter Kristus var det den starka gladiatorkroppen idealet och på 1500-talet skulle mannen vara fet och blek. I slutet av 1900-talet kom Arnold Schwarzenegger och visade upp sina enorma muskler, och modet blev breda bringor och stora armmuskler. Det här modet har hållit i sig.

Karin Biström, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.