Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Utbyteselev i USA

Från 2014
En gul typisk amerikansk skolbuss.
Bild: Yle/Caroline Slotte

I Kronoby Gymnasium har man möjlighet att åka på olika projektresor som ordnas tillsammans med Team Nord och Kvarnen. Denna höst var det första gången som man ordnade en resa till USA. Vår USA-resa hade tre destinationer: Seattle, La Conner och New York.

Min favoritdestination under resan blev La Conner, en liten by som påminde mycket om här hemma och där vi skulle vara utbyteselever i fem dagar. Då vi åkte med tåget från Seattle mot tågstationen i Mount Vernon kände man hur nervositeten kom smygande. Vi skulle bo hos en helt främmande familj i ett främmande land och gå i skola där. Hur skulle det gå?

Caroline Slotte och hennes vänfamilj i Mount Vernon.
Bild: Yle/Caroline Slotte

Efter många om och men så anlände tåget äntligen till Mount Vernon och där väntade den klassiska gula skolbussen som man hade sett i olika amerikanska filmer. Vi var alla entusiastiska att få träffa våra värdfamiljer och som pricken över i åkte vi till skolan med en amerikansk skolbuss, stämningshöjare och påminnelse om att vi verkligen var i USA. Det här var ingen dröm utan verklighet.

När vi kom till skolan möttes vi av ett fint välkomnande. Deras ”leadership class” hade gjort en skylt där det stod ”Welcome Finnish Students” och alla våra namn fanns på den finska flaggan. Lyckliga men nervösa var vi när vi kom in i skolan och gick till skolbiblioteket där vi skulle vänta på de elever som vi skulle bo hos.

Till sist så kom de och det fanns inget att vara nervös över längre. Hon som jag skulle bo hos var så trevlig och efter en stund kändes det som att vi hade känt varandra hur länge som helst. Nästa grej som man var nervös över var att träffa resten av hennes familj. Frågor som snurrade runt i huvudet var ”Tänk om de inte tycker om mig?”, ”Vad händer om jag gör något fel?”. Men när jag hade träffat hela familjen så förstod jag inte varför jag var nervös från första början.

Eget sovrum och badrum fick jag, lyxigare än så kunde man inte önska sig. Jag fick vänja mig vid att äta smörgåsar med jordnötssmör till morgonmål, som nu efteråt är det bästa morgonmålet som finns. Vi fick lära oss mycket om den amerikanska kulturen och seder och i matväg lärde vi oss att pumpor och jordnötssmör var något som betydde mycket för dem.

De som jag bodde hos var en av de få familjer som hade ett ställe där man skulle ta av sig skorna innan man kom in i huset. I andra familjer var detta jätteovanligt, man hade på sig skorna inomhus, något som vi i Finland anser att är oartigt.

Några gåvor hade jag med åt familjen som jag bodde hos, en osthyvel (tydligen har de inte sådana i USA), Fazers blåa chokladplatta, salmiak, angry birds-godis och muminprylar. De gillade till och med salmiak! Fazers chokladplatta, den tog snabbt slut och osthyveln kom också genast i användning så jag lyckades verkligen med gåvorna.

Dagarna som vi var där med familjen gick allt för snabbt, vi hann bara komma och så skulle vi skiljas igen. Dagen som vi skulle åka vidare mot New York var inte rolig. Man hade blivit så fäst vid de man bodde hos och ville inte lämna dem. Vem vet om man skulle träffa dem igen, förhoppningsvis gör man det men det är ändå inte säkert. Man fick vänner för livet och en så kallad andra familj.

Resan som ordnades till USA var den bästa hittills något som jag och de andra kommer att minnas resten av våra liv. Vi ses snart igen USA.

Caroline Slotte, Kronoby gymnasium
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.