Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tältar i tre veckor för biljett

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 16:39.
Terra Tevajärvi är först i kön för att få biljetter till premiären av The Hobbit.
Bildtext Terra Tevajärvi är först i kön för att få biljetter till premiären av The Hobbit. Första helgen fick han tillbringa inomhus, men nu är det gatan som gäller.
Bild: Axel Åhman

Det är tre veckor tills biljetterna till den tredje och sista Hobbitfilmen släpps, men utanför biljettförsäljningen i Helsingfors sitter redan Terra Tevajärvi i sitt tält. Han är först i kön och vill vara där för att hedra filmerna och uppleva gemenskapen med de andra fansen fullt ut.

Terra Tevajärvis blåa tält på trottoaren är inte utrustat med mycket och vanliga saker blir lätt komplicerade, som att gå på wc och laga mat.

Myteriet: Magisk lucka, Barack Obama o tältning inför Hobbitfilmen 051114

Programmet är inte längre tillgängligt

– När biografen är öppen kan jag gå på wc här, men på natten är det ganska utmanande. Då brukar jag gå till något snabbmatsställe där jag både kan äta och gå på toaletten. Mat köper jag själv från butiken och kokar på mitt eget trangiakök eller så kommer någon kompis med mat till mig, säger Terra Tevajärvi som är först i kön till biljettluckan.

Förberett sig i ett år

När biografen är öppen kan jag gå på wc här, men på natten är det ganska utmanande.

Det är inte bara så där att sova utomhus tre veckor i november. Det kräver en hel del förberedelser rent praktiskt så att man inte fryser eller svälter ihjäl på gatan. Men Terra är redo, han har planerat det här i ett år.

– Man säger inte plötsligt en dag: ”Hej, nu tar jag tältet med mig och sover ute tre veckor.” Det är inget förhastat beslut. Man måste fundera om man verkligen vill, är redo och klarar det.

Terra studerar historia i Åbo och under tiden han tältar läser han på distans och förbereder sig för tenter som ska skrivas när han kommer tillbaka.

Terra Tevajärvi som Thorin Oakenshield.
Bild: Kristian Tervo Photography

Längre köande än nånsin förr

Inför premiärerna av de andra Hobbit filmerna har fansen, bland dem Terra, köat en vecka. När ”Sagan om konungens återkomst” hade premiär tillbringade den första i kön två och en halv vecka utanför bion. Terra Tevajärvi kommer att klå det nu.

– Det här är sista delen i trilogin och jag ville börja köa så fort som möjligt och samla många fans och verkligen ta ut allt ur upplevelsen, säger Terra Tevajärvi.

Gemenskapen bland fansen det bästa

Fler fans kommer att strömma till kön, Terra vet att några är på väg till helgen. De flesta kommer en vecka före. Men att köa handlar inte bara om att få tag i en biljett, det är mycket mer kring det. Den sociala biten att träffa andra fans är det viktigaste. De fördriver tiden genom att se filmerna, läsa böckerna och spela spel tillsammans.

– Det är helt otroligt bra stämning här. Vi kommer inte hit bara för att få biljetterna utan för att umgås, ha roligt och dela den här upplevelsen, säger Terra Tevajärvi.

För att ägna tre veckor av sitt liv åt att köa för att få den absolut första och bästa platsen krävs det att man verkligen älskar filmen man väntar på. Terra har i Tolkiens värld hittat många visdomar han kunnat relatera till i sitt eget liv.

– Man måste inte vara den störste, starkaste eller visaste, en hjälte kan vara den mest otippade typen. Tack vare vänskap och ”sisu” så kan man åstadkomma vad som helst. Tro på dig själv så är allt möjligt. Det har varit viktiga råd för livet för många fans och speciellt för mig.

Tack vare vänskap och ”sisu” så kan man åstadkomma vad som helst.

Bästa karaktären i Midgård

Den 22 november släpps biljetterna till Hobbit: Femhäraslaget och Terra kommer att vara den första som sätter händerna på biobiljetten. Den 10 december är det premiär för filmen, höjdpunkten han längtat efter. Till de tidigare Hobbitfilmernas premiärer har han gått utklädd till Thorin Oakenshield, dvärgarnas ledare. Men den här gången går han som hobbiten själv, Bilbo Baggins.

– Bilbo är en liten hobbit som inte är en äventyrare av naturen. Trots det ger han sig ut på sitt eget äventyr och blir en riktig hjälte.

Titta på Hobbit: Femhäraslagets trailer:

Mer om ämnet på Yle Arenan