Monika Fagerholm: ”Jag är trött på det här jävla retoriska kvittersnacket”
Författaren Monika Fagerholm sparar inte på krutet när jag ringer och frågar vad hon tycker om nedskärningarna vid Schildts & Söderströms förlag. Tidigare i veckan meddelade förlaget att man inleder samarbetsförhandlingar och 9 anställda riskerar att mista sina jobb. Förlagets ägare har satt som mål att senast vid utgången av 2017 skall förlaget minst ha ett nollresultat. Konstsamfundet, Svenska litteratursällskapet och Svenska folkskolans vänner är de största ägarna av förlaget.
- Förlagets ägare är några allmännyttiga samfund som har ett kulturuppdrag, dvs de är en form av kulturmecenater. Men de mål som de nu uppställer är historiskt sett orimliga, säger författaren Monika Fagerholm. Det krassa faktumet är att den finlandssvenska litteraturen aldrig har varit lönsam. Marknaden har alltid varit för liten för att man skall kunna gå på plus. Uppdraget är inte ett kommersiellt uppdrag.
Man talade om synergier och gud vet vad.
Monika Fagerholm ser inte med blida ögon på fusionen mellan de två finlandssvenska förlagen Schildts och Söderströms för ett par år sedan. Enligt Fagerholm gick man då miste om den den dynamik som är livsviktig för ett litet kultursamfund.
- Då lovades att allt skulle bli bättre. Man talade om synergier och gud vet vad. Det som gjordes halvdant då skulle göras proffsigt i och med fusionen. Och här står vi nu, säger Fagerholm. Inte sålde man många titlar då den finlandssvenska litteraturen, exempelvis lyriken, var stark på -20 och -30 talet. Men litteraturen förde ut Svenskfinland på den internationella kartan.
Vad kommer det här att betyda för den finlandssvenska skönlitteraturen?
- Vi kan sitta och tro både det ena och andra. ”Knappast kommer utgivningen av skönlittteratur att påverkas”, säger till exempel vd Mari Koli. ”Vi gör det här för att möjliggöra framtida satsningar”, säger Erik Wahlström. Har vi hört det här förr? Jag känner varenda redaktör på förlaget. Jag vet att de jobbar ihjäl sig redan nu. De behöver mera resurser, säger Monika Fagerholm. Jag är så trött på det här jävla retoriska kvittersnacket.
Peter Sandström: ”I slutändan drabbas läsaren.”
Peter Sandström är ordförande för Finlands svenska författarförening. Också han ser på utvecklingen med oro.
- Det är katastrofalt om det är så att det ledande finlandssvenska förlaget går så här dåligt. Det kommer att få verkningar för hela näringskedjan. I slutändan drabbas läsarna.
Är det rimligt att kräva att verksamheten går med vinst?
- Det är befängt att tro att finlandssvensk kultur av det slaget kan gå på vinst, säger Sandström. Det måste finnas subventioner av något slag. Förlust måste tillåtas. Annars krymper vi till ingenting.
Hannele Mikaela Taivassalo: ”En minoritet är alltid i riskzonen.”
- På inga villkor kan man hålla utgivningen på samma nivå som tidigare, säger författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Det här kommer att påverka kvaliteten.
Taivassalo lyfter också fram den finlandssvenska minoritetsställningen. Enligt henne fungerar inte den marknadsekonomiska tanken när man är en minoritet.
- En minoritet är alltid i riskzonen när man skär ner. Det finns inte så mycket att skära i när man från början är liten.
Peter Mickwitz: ”Vi försöker leka stora världen i Svenskfinland.”
- Det är självklart att det inte går att göra finlandssvensk litteratur lönsam. I så fall skall man ge ut 4-5 författare. Kjell Westö, Ulla-Lena Lundberg och en par till, säger för sin del författaren Peter Mickwitz. Vi försöker leka stora världen i Svenskfinland och tar inte våra särvillkor i beaktande. Om vi gjorde det så skulle vi hitta bättre lösningar som inte leder till sådana här katastrofer gång på gång.
Monika Fagerholm: ”Författarna har gjort sitt – vad gör ägarna?
- Vad som nu händer är att vi hamnar i en ständigt nedåtgående spiral. Inte är ett förlag bara ett bokproduktionsmaskineri som skall spotta ur sig bokprodukter som skall konsumeras. Förlaget är en kulturinstitution, säger Monika Fagerholm. Vi författare har gjort vårt. Vilken är ägarnas roll i det här?
Obs debatt spinner vidare på denna diskussion torsdag 6.11 kl 19.55 på Yle Fem. I debatten deltar Mari Koli, vd på Schildts & Söderströms förlag, författare Peter Mickwitz, kulturdebattör Trygve Söderling och Svenska kulturfondens ordförande Stefan Wallin. Det går att kommentera direktsändningen på Twitter under hashtaggen #yleobs.