Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Min son behöver extra hjälp för att hänga med”

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 11:21.
Närbild: "Min son behöver extra hjälp för att hänga med" - Spela upp på Arenan

Susanna Hildebrandts son är tio år gammal och har fått extra hjälp i skolan sedan ettan. Nu har man minskat på timmarna med skolgångsbiträden och det märks hemma hos familjen Hildebrandt.

- Tyvärr har det blivit färre assistenttimmar och det innebär att vi själva är tvungna att vara mer alerta och ha ett ännu bättre samarbete med skolan och lärarna. Så att vi vet om vår son börjar halka efter och behöver mer hjälp. Men frågan är hur vi kommer att få mer hjälp? undrar Hildebrandt.

susanna hildebrandt
Bildtext Susanna Hildebrandt
Bild: Yle/Ronnie Holmberg

Hon har kämpat för att sonen ska få ha ett skolgångsbiträde. Det har inneburit psykologiska tester och läkarbesök, någonting som varit frustrerande för barnet, men som har resulterat i att sonen haft en skolassistent sedan första klass.

Läxkoll med skolassistent

Hildebrandt är tacksam för den hjälp som sonen fått.

- Det har fungerat bra och skolgångsbiträdet har även hjälpt de övriga i klassen, berättar Hildbrandt och visar upp sonens diktamenshäfte med korrigeringar, klistermärken och beröm.

På våren kom ändå beskedet att man minskar på antalet timmar med skolassistent och i dag får sonen privatundervisning två till tre gånger i veckan och skolgångsbiträdet är med på lektionerna fyra gånger i veckan.

- Det är inte lika ofta som förr, berättar Hildebrandt, vars kvällar varje vardag går till läxläsning tillsammans med sonen.

Hon önskar att sonen skulle få hjälp oftare.

- Då skulle assistenten kunna kontrollera att han uppfattat hemläxorna korrekt. Vi går igenom läxorna hemma, men vi kan som föräldrar inte alltid veta vad skolan förväntar sig. Och har faktiskt läraren tid att gå igenom gårdagens uppgifter enskilt med min son? undrar Hildebrandt.

Hur ser du på framtiden?

- Jag hoppas att min son så småningom inser att det verkligen lönar sig att studera och att han förstår varför han är tvungen att läsa igenom en text många gånger, medan hans kompisar måste läsa igenom samma text endast en gång. Men det är klart att de som har stora problem inte på samma sätt hänger med. Lärarna kommer inte att ha samma tid att gå igenom uppgifterna med dem och det kommer nog att synas.

Mer om ämnet på Yle Arenan