Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstpris till Cirkuskonstnär Antti Kulmala

Från 2014
Bildtext Antti Kulmala medverkade bland annat i föreställningen Cirque Dracula under kulturhuvudstadsåret i Åbo.
Bild: Åbo 2011

Egentliga Finlands konstkommission belönade Kulmala för hans mångsidiga arbete som cirkuskonstnär.

Antti Kulmala utexaminerades år 2005 från cirkuslinjen vid Turun Taideakatemia. Efter det har han bland annat uppträtt, regisserat och verkat som producent i föreställningarna av sin egen grupp SirkusUnioni.

Gruppens hemscen är Barker-teatern i Åbo.

Som cirkuskonstnär har Antti Kulmala uppträtt i rollerna som akrobat, jonglör och eldkonstnär. Under Åbos kulturhuvudstadsår var han med och producerade föreställningen Cirque Dracula där han spelade rollen som Doctor Zello. Kulmala har också medverkat i föreställningar vid Åbo Stadsteater och Åbo unga teater.

Kulmala har varit med i projektet Vaikuttava sirkus och framfört cirkusföreställningar för bland annat synskadade barn. Han har också fungerat som en dansfadder för åldringar i anstaltsvård och som ordnat workshoppar för barn på turnén Kesäkulkurit organiserad av Regionala danscentret i Västra Finland.

Priset delas ut av Egentliga Finlands konstkommission. Kommissionen beviljar priset på 5000 euro som erkänsla för förtjänstfullt och idogt arbete till förmån för konsten i Egentliga Finland. Det delades ut i Åbo på onsdag kväll.

Konstpriset har tilldelats sedan 1969.