Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Runeberg talar inte svenska – pengarna räckte inte till

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 12:56.
Runebergs staty talar inte svenska förrän nästa år.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

I en sepiatonad video reciterar Runeberg ”Vårt land” på finska och engelska men inte på svenska. Då pengarna tryter prioriteras engelska, svarar man från staden.

Tidigare vaknade statyerna i Helsingfors till liv en gång i året då staden under Helsingforsdagen den 12 juni ordnade dramavandringar med skådespelare som fick berätta om bland andra Runberg, Alexander II, Eino Leino och Topelius. I år bestämde sig staden för att hålla statyerna vid liv året om.

- Folk har tyckt väldigt mycket om vandringarna och därför tyckte jag att det var synd att våra statyer vaknar till liv bara en gång i året. Då fick jag idén att vi skulle göra korta filmer av statyerna. I dag finns det en QR-kod vid varje staty som man kan avläsa med sin mobiltelefon eller surfplatta och så kan man via en länk se filmen om just denna staty. På så sätt kan man höra statyn tala till en då man står vid den, berättar Elina Nummi, projektchef vid Byggnadskontorets gatu- och parkavdelning.

Det är ju pinsamt att man glömt det faktum att Runeberg skrev allt vad han skrev på svenska

Engelska prioriterades framom svenska

Tänk dig att du står vid sidan om Runebergs staty i Esplanadparken. Du riktar din telefon mot en kod som finns intill hans fötter och vips börjar den store poeten tala till dig.

I en sepiatonad video står en skådespelare, klädd i en lång svart kappa precis som Runeberg, och reciterar sitt mest kända verk, Vårt land. ”Oi maamme Suomi synnyinmaa... Our land, our land, our fatherland...” säger skådespelaren med inlevelse. Men den som vill höra dikten på svenska får vänta i ett år.

- Vi hade ganska liten budget i år. Varje språk kostar i form av översättningar och nya skådespelare, säger Elina Nummi som är projektchef vid gatu- och parkavdelningen vid Byggnadskontoret.

Så ni valde att prioritera engelska och finska?

- Ja, på grund av turister. Till exempel Runberg har inte ens en namnskylt vid statyn och det är en hel massa människor som fotograferar sig vid statyn. Därför tyckte vi att engelskan var viktig.

Hur mycket kostar ett språk då?

- Det tar sin tid att reservera skådespelare och vi använder dessutom frilansande skådespelare. Så måste vi se till att ha hela teamet med skådespelaren, regissören och fotografen på plats samtidigt. Jag uppskattar att det är frågan om ungefär 10 000 euro.

Historiker: Det är pinsamt

En av dem som förundrar sig över att Runeberg inte talar svenska är historikern Henrik Meinander.

- Det är ju pinsamt att man glömt det faktum att Runeberg skrev allt vad han skrev på svenska, säger Meinander.

Han tycker inte att statyernas bristande språkkunskaper kan bortförklaras med pengabrist.

- Det är ju i första hand landets egen befolkning som är intresserad av Runeberg så då ska ju filmerna inte produceras enbart på finska och engelska. Då håller det argumentet (att pengarna inte räckte till) inte riktigt. Jag tror helt enkelt att det handlar om ignorans och okunskap. Jag har själv deltagit i en kortfilmsproduktion och de filmerna producerade vi på 6-8 språk med en budget på 30 000 euro, säger Meinander.

Runeberg skulle ha talat svenska, grekiska och latin

Historikern Henrik Meinander menar att Runeberg knappt skulle ha klarat av att recitera Vårt land på finska.

- Han kunde antagligen nog aningen finska eftersom han hade varit hemlärare i inre Finland. Där blev han tagen av den finska kulturen så han kunde ett och annat men inte så mycket att han skulle ha kunnat skriva på finska.

Hur är det med Runebergs engelskkunskaper då?

- Engelska var krämarnas (köpman) och sjömännens språk på 1800-talet så i Finland var det tyskan som var det första språket. För Runebergs del var det den antika grekiskan och latin som var viktiga, det var hans främsta internationella språk.

Elina Nummi, projektchef vid Byggnadskontoret, har ni fått feedback för att Runeberg inte talar svenska?

- Jo, vi fick genast feedback från stadskansliet som undrade varför vi inte har filmerna på svenska. Men nästa år kommer statyerna att tala också svenska, jag lovar!

Läs också:
Sauri: Jag kan själv spela svenskspråkiga Runeberg
"Alla kan välja sin språkkunskap själv"