Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler webbköp ökar risk för bedrägerier

Från 2014
Yle Nyheter: Brottsligheten berör bara en bråkdel av användarna - Spela upp på Arenan

Glöm bankomatbrottsligheten. Det är knappast någon brottsling som tittar över din axel för att snappa din bankkortskod. Det lönar sig inte. Varför ta en, när man kan stjäla tusentals kunders uppgifter. Kontokortskriminaliteten har blivit alltmer sofistikerad och effektiv.

-Det känns som ett obehagligt intrång på den privata sfären. Den första reaktionen är att bli arg och tänka: Måste jag betala det här?

Helena Tötterman-Lamppu fick obehaglig post. Kontokortsräkningen kom med två inköp på Amazon – som inte var hennes. Sammanlagt över 1300 euro extra fanns på räkningen. När hon ringde och klagade visade det sig finnas ytterligare två oklara inköp. Det ena på över 1000 US-dollar. Det ser inte ut som om Helena Tötterman-Lamppu skulle tvingas betala. Men ovissheten finns där och processen är på hälft.

Lugnande besked

På Nets, tidigare Kreditlaget, som har hand om de flesta finländska bankernas kreditskortshantering och –säkerhet, kommer lugnande besked. Antalet kontokortsbedrägerier är mindre än en tiondedels procent av det totala antalet transaktioner. Men när kontokortstrafiken växer alltmer, med tilltagande webbhandel, blir antalet missbruk också stort. Hur stort avslöjar man inte på Nets. Däremot vet man att de som gjorde inköp på Helena Tötterman-Lamppus räkning knappast någonsin åker fast.

Servicedirektör Jukka Ruotsalainen på Nets lovar att man står på kundens sida. Om kunden har skött säkerheten blir hen inte ansvarig för missbruk.

Det finns både programvara och mänskor som håller öga på korttrafiken.

-Om ett kort används för inköp just nu i Finland och om två timmar i USA, så förstår alla att den flygresan är omöjlig, ger Jukka Ruotsalainen som exempel.

Nets har samarbete med tull, polis och kreditkortsbolagen. När någon kunds kort har blivit utsatt för angrepp uppmanas kunden att byta kort och koder för säkerhets skull. Många angrepp stoppas innan de når kundens räkning och kännedom.

Var försiktig!

Bild: Yle

Helena Tötterman-Lamppu har blivit mer säkerhetsmedveten efter de senaste räkningarna. Det är viktigt att den egna datorn är säker och alla koder hålls hemliga. När räkningen kommer måste man granska den med det samma – och klaga omedelbart om det finns fel.

Har familjen parallellkort och tonåringar blir det mer att hålla reda. Annars kan det slinka med räkningar som inte är egna.

Helena Tötterman-Lamppu har ingen saknad till gamla tider med kontanter eller checker. Kreditkort är säkra om man är noggrann och försiktig. Det budskapet är exakt det som Nets och bankerna också vill förmedla. Förtroendet för bankernas kontokortstrafik är viktigt för dem att upprätthålla.

Det är inte heller enbart Nordea som är utsatt för angrepp, trots att många bedrägerinyheter kommer därifrån, konstaterar Jukka Ruotsalainen. Brottslingarna är inte brändmedvetna, alla banker och kontokort duger.

Diskussion om artikeln