Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hårda sparförslag inom vården

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 09:57.
En sjukskötare invid en sjukhussäng.
Bildtext Arkivbild

Den gemensamma vårdnämnden för Korsholm och Vörå föreslår ordentliga nedskärningar för att försöka komma ner till de budgetramar den fått av kommunerna.

Bland annat vill nämnden att personalen tar frivilliga ledigheter utan lön. Det kunde man spara 100 000 euro på.
Genom att centralisera tandvården till Oravais kunde man spara 75 000 euro. Då skulle de två tandläkare som i dag finns i Vörå flytta till Oravais.

Också den akuta läkarmottagningen och mödravården ska flytta till Oravais från och med sommaren 2015 enligt planerna. Då kan man spara ytterligare 50 000 euro.

- Den tidsbeställda läkarmottagningen hålls kvar i Vörå också framöver, säger Gädda.

Korsholm har gett nämnden en ram på 14,5 miljoner. Vörås kommunstyrelse har meddelat att ramen för verksamheten i deras område får vara högst 5,3 miljoner.

För Korsholms del skulle nämndens nu föreslagna inbesparingar göra att man landar på 14,9 miljoner. Om Vörås kommunstyrelse inte godkänner inbesparingsförslagen blir ramen för dem 5,8 miljoner.

Spara lite här och där

Bland åtgärderna finns en inbesparing på 100 000 euro på inventarier. Man vill också få bort 54 000 euro från interna förvaltningskostnader.

Mikael Gädda är ordförande i ordförande i utbildningsnämnden i Korsholm.
Bildtext Mikael Gädda

- Korsholms kommun vill fakturera vårdnämnden med 54 000 euro mer under 2015. Det tycker vi är alldeles för mycket, säger vårddirektör Mikael Gädda.

Man föreslår också att dra bort 20 000 euro från utbildandet av personalen.

- Det finns föreskrifter om att vi måste ordna ett visst antal dagar med utbildning för vårdpersonalen. Nu vill vi centralisera kurserna hit till oss. säger Gädda.

Inbesparingen ska alltså komma från att ordna kurser i Vasa med omnejd. Föreläsarna köps in och och personalen behöver inte resa runt.

Frivillig ledighet och längre köer till tandvården

Genom frivilliga ledigheter utan lön vill man spara 100 000 euro. Från tandvården i Korsholm försvinner 20 000 euro.

- Här tar vi bort från tandregleringen. Det betyder ju att köerna blir längre, säger Gädda.

Det är helt enkelt så det är?

- Ja. Vi kan inte göra något annat här.

Genom att centralisera tandvården i Vörå till Oravais förväntar man sig spara 75 000 euro. Det skulle betyda att de två tandläkare som i dag finns i Vörå flyttar till Oravais, som då får tre tandläkare.

- Eventuellt fyra. För tanken är att det ska bli lättare att rekrytera när man som tandläkare får komma till ett ställe där man inte behöver vara ensam, säger Gädda.

En tandläkarstol ska finnas vid skolområdet i Vörå. En tandläkare från Oravais kommer ut dit när skoleleverna ska granskas.

Genom att slå samman den akuta läkarmottagningen och mödravården till Oravais från och med juli 2015 förväntar man sig spara ytterligare 50 000 euro.

- Den tidsbeställda läkarmottagningen hålls kvar i Vörå också framöver, säger Gädda.

Man vill också flytta över 200 000 euro från specialsjukvården och rikta den summan till primärhälsovården, som övertagit en del av de undersökningar som tidigare utförts av specialsjukvården.

- Vi gör vissa undersökningar snabbare och billigare än specialsjukvården, säger Gädda.

Ganska stora nedskärningsförslag kan man tycka?

- Det är det. Men ska vi komma ner till de ramar som vi har fått måste vi göra besparingar. Men i något skede är det ju inte längre realistiskt, säger Gädda.

Är de här nedskärningarna realistiska?

- De går att leva med. Men ännu större inbesparingar skulle kräva stora strukturella förändringar.