Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WSJ: Timtjenko utreds för penningtvätt i USA

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 10:32.
Skylt på väggen till Rosnefts huvudkontor i Moskva.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Den rysk-finländske miljardären Gennadij Timtjenko misstänks för penningtvätt i USA, skriver tidningen Wall Street Journal.

De amerikanska åklagarna utreder om Timtjenko, som hör till den ryske presidenten Vladimir Putins närmaste krets, har låtit pengar som är kopplade till korrumperade projekt i Ryssland gå via USA. Det amerikanska justitieministeriet sägs hjälpa till med utredningen.

Åklagarna utreder en transaktion där Timtjenkos oljebolag Gunvor Group har köpt olja av ryska Rosneft och sålt den vidare till en tredje part, skriver Wall Street Journal enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt tidningen kan det vara frågan om penningtvätt om pengarna härstammar från olaglig verksamhet, så som olaglig försäljning av statlig olja. En källa säger till Wall Street Journal att man också utreder om president Putins personliga tillgångar kan vara kopplade till den misstänka penningtransaktionen.

Gennadij Timtjenko sade i augusti att USA:s säkerhetstjänst förbereder provokationer mot honom.

Den ryske miljardären lades till USA:s sanktionslista efter att Krim hade annekterats av Ryssland. Han har också finländskt medborgarskap och är delägare både i Helsingforsarenan och ishockeylaget Jokerit.

Rättelse: De fartyg som syntes på artikelns ursprungsbild har ingenting med penningtvättsmisstankarna mot Gennadij Timtjenko att göra.

Läs också:
HS: Roman Rotenberg tog över Jokerit

Diskussion om artikeln