Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vattnet kan ännu stiga i åarna

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 08:04.
Kyro älv.

Under tisdagen och natten till onsdagen föll i Österbotten betydligt mer nederbörd än vad prognoserna utlovat. Prognosen visade att det skulle falla 15-20 millimeter nederbörd, men på sina håll blev saldot upp till 46 millimeter enligt de officiella mätningarna.

- Det är den fjärde största regnmängden man någon gång har uppmätt i november månad i Finland, säger vattenresurschef Liisa Maria Rautio på NTM-centralen.

Översvämningschef Liisa Maria Rautio vid Vassorfjärden
Bildtext Liisa Maria Rautio

Det milda vädret gjorde dessutom att mycket av nederbörden var i form av regn, inte snö som man räknat med. Det i sin tur ledde till att vattennivån i vattendragen steg snabbare än väntat.

- Då det nu var plusgrader så föll det mesta i form av regn, som snabbt rinner ut i älvarna, säger Rautio. Därför steg vattennivåerna snabbt

Kallt väder minskar översvämningsrisken

Trots att vi nu har uppehållsväder så kan vattennivån ytterligare stiga. Flödestopparna kan infinna sig först efter någon dag.

- I till exempel Kyro älv brukar flödestoppen komma en till två dagar efter regn. I Skatila (i Korsholm) blir maximi troligen på torsdag eller fredag.

Liisa Maria Rautio säger att i vattendragen söder om Vasa kan det finnas risk för att de stigande vattennivåerna ställer till med problem. Det här beror på om det vid de övre loppen finns snö kvar som smälter.

- Vid de små älvarna finns risk för skador, ett bevis för det är att vattnet på sina håll har flödat över vägbanorna.

Det kalla väder vi nu har minskar ändå risken för översvämningar. Meteorologiska institutets prognos utlovar köldgrader veckan ut.