Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Alla kan välja sin språkkunskap själv"

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 07:48.
Riksdagsledamot Eero Lehti.
Bild: YLE

Det är inte bara de samlingspartistiska unga som vill ha bort skolsvenskan. Nu sitter också den samlingspartistiska riksdagsmannen Eero Lehti i styrelsen för Finskhetsförbundet vars viktigaste mål är att slopa den obligatoriska svenskan.

Hittills är det mindre koryféer än riksdagsmän som har suttit i Finskhetsförbundets styrelse. Eero Lehti säger att han inte har något mot svenskan.

Om du är affärsman så är det mycket viktigare att du kan diskutera på engelska och franska, eller ryska.

-... men Finland har varit så många år i EU och globaliseringen är viktig och därför är det bättre att det i Finland finns många människor som kan diskutera på olika språk, motiverar Lehti på klockren svenska.

Varför är skolsvenskan ett hinder för att lära sig andra språk?

- Jag tror att var och en kan välja sin språkkunskap själv. Jag tycker inte om att någon säger att du måste göra så och så.

"Kekkonen har varit ordförande"

Förhållandena är så olika i olika delar av Finland, säger Lehti. Själv bor han delvis i Sibbo där han ofta får använda svenska. Men i hemstaden Kervo är det inte så många som använder svenska, förklarar han.

- Det beror på så många saker om det är viktigt eller nödvändigt eller inte alls nödvändigt att diskutera på svenska.

Nu har Finskhetsförbundet kanske inte det bästa ryktet, varför ska en riksdagsman sitta i dess styrelse?

- Urho Kaleva Kekkonen har varit ordförande för förbundet tidigare, kontrar Lehti, som säger att han får fram sina egna åsikter bättre i förbundets styrelse än om han bara var ordinarie medlem.

Det var ju Kekkonen som införde den obligatoriska svenskan eftersom han tyckte att alla skulle få lära sig svenska, inte bara de som gick i lärdomsskola utan också de som gick i andra skolor. Vad säger du om att du sitter i en förening som nu jobbar i en annan riktning?

- Om du tänker att du vill bli ämbetsman så är det mycket viktigt att du kan avhandla saker på svenska. Men om du är affärsman, internationell affärsman, så är det mycket viktigare att du kan diskutera på engelska och franska, eller ryska.

Läs också:
Runeberg talar inte svenska - pengarna räckte inte till

Diskussion om artikeln