Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det var jag som dödade bin Ladin"

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 10:06.
Robert O'Neill har gått ut i media som den som sköt Osama bin Ladin.
Bildtext Robert O'Neill har gått ut i media som den som sköt Osama bin Ladin.
Bild: Reuters-TV

Vem som avfyrade skottet som dödade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin har varit en välbevarad hemlighet. Den tidigare soldaten Robert O'Neill har skapat stora rubriker efter att han gick ut i medierna och sa att det var han.

Usama bin Ladin dödades den andra maj år 2011 under en hemlig operation som utfördes av det amerikanska elitförbandet Navy Seals. al-Qaida-ledaren hade då jagats av USA i nästan tio år, så operationen var en stor prestigevinst för armén och president Barack Obama.

Det har tidigare varit känt att det var någon ur Navy Seals hemligaste avdelning, Team Six, som sköt bin Ladin. Den amerikanska militären har ändå velat hemlighålla vem det var, och soldaterna har fått order om att inte avslöja hemligheten.

Nu träder den 38-årige före detta soldaten Robert O'Neill fram och säger att det var han som avlossade det dödande skottet.

"Där stod bin Ladin"

Bildtext Osama bin Ladins lyxresidens i Abbottabad i Pakistan.
Bild: EPA

Många hade föreställt sig att bin Laden gömde sig i en grotta någonstans. al-Qaida-ledaren hittades ändå slutligen i en lyxvilla i den pakistanska staden Abbottabad. O'Neill berättar för tidningen Washington Post om känslan när han tog sig ner från helikoptern till bin Ladens hårt bevakade trädgård.

- Jag trodde inte att jag skulle överleva, säger O'Neill.

O'Neill berättar hur han slutligen var en av fem soldater ur elitförbandets specialenhet som tog sig upp till tredje våningen, där bin Ladin bodde med sina fruar.

Tillsammans med en annan soldat rörde sig O'Neill mot bin Ladins sovrum. När bin Ladin skymtade i dörröppningen, sköt den andra soldaten mot honom. O'Neill beskriver hur han själv tog sig förbi kollegan och in i rummet.

- Där stod han, bin Ladin. Han höll en av sina fruar framför sig som en sköld, säger O'Neill.

al-Qaida-ledaren höll händerna på kvinnans axlar och rörde sig framåt. Enligt O'Neill verkade bin Ladin inte vara träffad.

- Då sköt jag honom två gånger i pannan. Pang, Pang!

Enligt O'Neill dog bin Ladin omedelbart. Två andra soldater har bekräftat O'Neills beskrivning av händelseförloppet. Enligt O'Neills kollega Matt Bissonette, som gav ut en bok 2012 om operationen, var det dock den andra soldaten som sköt det dödande skottet.

Pentagon irriterat

Avslöjandet har väckt ilska i Pentagon och bland ledningen för elitförbandet Navy Seal, som har skickat ett brev till alla soldater med en påminnelse om att sådana uppgifter skyddas av lagen.

Orsaken till att O'Neill nu pratar bredvid munnen är att han är missnöjd med hur han har behandlats av armén. O'Neill har tjänstgjort i armén i 16 år, men avslutade sitt kontrakt i förtid. Han har därför gått miste om pensioner och sjukvårdsbidrag.

Det är ändå inte första gången O'Neill berättar om operationen i media. I fjol intervjuades han i tidningen Esquire. Då hölls ändå hans namn hemligt.

Diskussion om artikeln