Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor läcka avslöjar skatteparadis i EU

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 12:03.
Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg
Bildtext Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg.
Bild: EPA/Patrick Seeger

Läckta dokument som Yle har tagit del av visar hur Europeiska unionens medlemsland Luxemburg redan i flera år har gett storföretag hemliga förhandsavtal om beskattning. Med hjälp av avtalen har företagen kunnat undvika skatter för flera miljarder euro.

Ikea, Pepsi och Amazon är bara några av de 340 multinationella bolag som har gjort hemliga förhandsavtal med Luxemburgs skattemyndigheter under åren 2002-2010.

I företagens bokslut kan man se resultatet av skatteplanerandet, men man kan inte se hur det har gått till. De här hemliga förhandsavtalen visar hela mekanismen i detalj.
-Skatteinspektören Richard Brooks

Den internationella gruppen för grävande journalistik ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) har fått tag på 28 000 sidor dokument. De beskriver i detalj hur en av världens största konsult- och revisionsföretag PricewaterhouseCoopers har hjälpt storföretag att minska den skatt de behöver betala, genom att använda kryphål i Luxemburgs skattelagstiftning.

- För första gången kan vi se inifrån hur Luxemburg agerar som skatteparadis, säger den förre skatteinspektören Richard Brooks.

Brooks har skrivit flera böcker om skatteparadis. Den här läckan är fantastisk, kommenterar han och fortsätter:

- I företagens bokslut kan man se resultatet av skatteplanerandet, men man kan inte se hur det har gått till. De här hemliga förhandsavtalen visar hela mekanismen i detalj.

Trots att Luxemburgs officiella skattesats för företag är 29 procent, så kan företagen med hjälp av olika knep komma ned till nära noll procent.

- Alla borde vara oroade om den globala skatteindrivningen urholkas. Om man inte kan driva in skatt så kan välfärdssamhällen inte heller upprätthållas, kommenterar Marjaana Helminen som är professor i skatterätt.

Under de närmaste dagarna kommer 30 medier från 26 länder att publicera nyheter som baserar sig på de hemliga skattedokumenten.

I det läckta materialet finns också finländska företag.

Yles program MOT berättar mer om dem på måndag. Programmet sänds den 10 november kl. 20 i TV1.

Reporter: Minna Knus-Galán

Läs mera på MOT:s webbsajt (på finska)

Läs också: Sveriges radios Ekot-redaktion var också med och grävde i fallet - läs här!

Diskussion om artikeln