Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ett extra år vid livets vägskäl

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 13:44.
Programmet är inte längre tillgängligt

Möt en grupp sextonåringar som befinner sig i ett av livets vägskäl. De har gått ut nian men blivit utan den studieplats de önskat sig och går därför på tionde klass i Åshöjdens grundskola.

För tjugo år sedan startade man en tionde klass i Åshöjdens Grundskola i Helsingfors. Det var den enda svenskspråkiga tiondeklassen i Finland just då, och elever kom hit från hela huvudstadsregionen i en livlig blandning. Sedan dess har konceptet slagit igenom på många håll och idag finns det många svenskspråkiga tiondeklasser på olika orter i Finland. Men vad går då det tionde skolåret ut på egentligen?

Motivation och rutiner

Klass 10
Bildtext Barbro Lindqvist-Helle

I dokumentären Klass 10 följer vi med hur Åshöjdens tjugonde årskull tiondeklassister kämpar med att hitta både motivation och arbetsrutiner för att komma vidare i livet. Matematiklärare Barbro Lindqvist-Helle som var med om starten för tjugo år sedan, är än idag klassföreståndare för klass 10. Hon inleder filmen med att säga ”Redan om man räddar en person så har man gjort staden en tjänst” och syftar på att många ungdomar efter grundskolan har en risk att bli utan både utbildning och arbete, vilket kan bli början på ett långt utanförskap.

Statistiken stöder hennes påstående: bland de tusentals finländska ungdomar som varje år blir utan studieplats är risken att marginaliseras mångfaldig.

Ständig tävlan om uppmärksamheten

Under året vi filmade väcktes många tankar om vad som egentligen påverkar inlärning och skolgång. Då man lär sig något nytt tvingas man ofta utanför sin bekvämlighetszon, speciellt om man under flera år upplevt upprepade misslyckanden i skolan. Att lära sig nya saker är med andra ord en väldigt känsloladdad process och frustrationen i klassen var påtaglig då något kändes svårt. Genom att hänga med på lektioner under ett helt läsår kunde vi se hur eleverna så småningom blev bättre på att hantera dessa svåra situationer.

Något som under året förvånade mig var hur mycket smarttelefonerna påverkar vardagen i skolan. De tävlar ständigt om elevernas uppmärksamhet, och eftersom en stor del av allt socialt liv händer på forum som Whatsapp och Instagram så kan man förstå hur viktiga dessa apparater är i en tonårings liv. Jag undrar i mitt stilla sinne hur jag själv skulle klarat högstadiet mitt bland alla sociala medier.

Ett år som inte alltid kan mätas i vitsord

Klass 10

Hittills har sammanlagt ca 500 personer gått ut tionde klass i Åshöjden och för många har året på tian haft en stor betydelse för framtiden. Skolans rektor Ellinor Hellman är väldigt nöjd över de mätbara resultat man fått under åren genom arbetet med tionde klass. Många har höjt sina vitsord med flera steg och har hittat motivation att ta sin plats i tävlingen om studie- och arbetsmöjligheter. Skolan har inte gjort någon systematisk utredning över vad de före detta tiorna håller på med idag, men via omvägar har man fått höra att de arbetar bland annat som programmerare, försäljare, fotografer och lärare.

Barbro Lindqvist-Helle ser på vikten av tionde klass på ett annat sätt, ett sätt som inte går att mäta i vitsord. Många av dem som börjar på tionde klass har inget förtroende för vuxna, och det är något som hon jobbar för att ändra på. Hon är mest nöjd över att märka hur hennes elever mognar under året och hittar en stark självkänsla. Även de elever som inte höjer sina vitsord dramatiskt eller ens klarar av att slutföra året på tian kan få viktiga insikter.

Under läsåret då vi filmade dokumentären fick vi se hur det bildades ett starkt band mellan eleverna och deras klassföreståndare Barbro, som mötte dem med både humor och raseriutbrott. Här är en lärare som genom sitt engagemang visar att hon verkligen bryr sig om sina elever. Och någonstans här tror jag att svaret till framgången med tionde klass ligger.

Text: Anna-Karin Grönroos

Dok: Klass 10
Yle Fem torsdag 6.11.2014 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Manus och regi: Anna-Karin Grönroos
Produktion: Parad Media

I anslutning till dokumentären Klass 10 publiceras också hela serien Studieliv som tidigare sänts på Yle Fem på Yle Arenan, 12 avsnitt.

Spela upp på Vimeo.

Klass 10 Trailer from Parad on Vimeo.