Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaaras gruvbolag i konkurs

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 17:19.
Bildtext Spekulationerna om en konkurs har pågått länge

Talvivaaras dotterbolag Talvivaara Sotkamo ansöker om konkurs. Det konkursdrabbade bolaget är Talvivaaras operativa dotterbolag som ansvarar för gruvverksamheten i Sotkamo.

Talvivaara Sotkamo har inte lyckats få ihop den finansiering bolaget behöver. Bolaget har sökt både kort- och långsiktig finansiering med ljus och lykta de senaste månaderna.

På torsdagen kom ändå budet att bolaget inte får in kortsiktig finansiering för att driva verksamheten. Därför avbryts också förhandlingarna om mera långsiktig finansiering, säger utredningsman Pekka Jaatinen.

- När bolaget inte längre klarade av att sköta den dagliga verksamheten, som kostar ca 10 miljoner euro per månad, så fanns inget annat alternativ än att ansöka om konkurs.

Talvivaaras Vd Pekka Perä beklagar att dotterbolaget nu tvingas till konkurs, men han håller fast vid att själva gruvverksamheten kunde fortsätta på lång sikt.

- Det är inte över ännu, vi försöker få tillbaka affärsverksamheten. Förhandlingar förs fortfarfande och får vi upp produktionsvolymerna på rätt nivå så blir verksamheten lönsam.

Pekka Perä säger att han i princip kunde tänka sig att placera mer pengar i Talvivaara.

- Visst är jag intresserad, men frågan är om det finns pengar.

Inte som i Strömsö

Utredningsman Pekka Jaatinen kan inte säga hur länge det tar innan processen kring konkursdrabbade Talvivaara Sotkamo är klar.

- Om det nu skulle uppenbara sig en köpare som kan fortsätta och ta över skulderna osv, så kan det gå fort. Men det här går knappast som i Strömsö.

Börsbolaget Talvivaara fortsätter sin verksamhet och försöker för sin del få ihop tillräcklig finansiering för att köpa upp gruvverksamheten av Talvivaara Sotkamos konkursbo.

Börsbolaget i företagssanering

Talvivaara Sotkamo har hand om nickel och zinkproduktionen vid gruvan. Enligt bolaget hör fyndigheterna av sulfidisk nickel i Sotkamo till de största i hela Europa.

Talvivaara har ett tioårigt avtal med Norilsk nickel om att leverera hela sin nickel- och koboltproduktion till dem. Vad gäller zinkfyndigheterna har Talvivaara ett likadant avtal med Nyrstar.

I slutet av september lämnade börsbolaget Talvivaara in ett förslag om företagssanering till Esbo Tingsrätt. Förslaget, som enligt utredningsmannen Pekka Jaatinen går att jämföra med konkurs, skulle innebära att nästan hela Talvivaaras skuld på över en miljard avskrivs.

Enligt det förslaget skulle det nu konkursdrabbade dotterbolaget Talvivaara Sotkamo ha sålts till ett nytt företag vid namn NewCo.

Statens placeringsbolag Solidium äger 15 procent av moderbolaget Talvivaara.

Läs också:
"Staten tar över Talvivaara"
"Talvivaarasanering jämförbar med konkurs"
Long Play: Talvivaaras ledning kände tidigt till miljöproblemen
Krisande Talvivaaras vd hade miljoninkomster