Rekordlång tågstrejk i Tyskland
Största delen av tågtrafiken i Tyskland står nu stilla. En stor del av godstågen stannade redan på onsdagen. Natten till torsdagen stannade också största delen av persontågen. Lokförarna vid Deutsche Bahn hotar att strejka ända till måndagen och strejken väcker häftig debatt.
De tyska lokförarnas fackförbund GDL kräver bland annat en femprocentig löneökning och två timmar kortare arbetsvecka.
Lokförarna har strejkat flera gånger under hösten, men den strejk som nu inletts blir den längsta tågstrejken i Tyskland sedan andra världskriget.
Åtminstone bil-, stål- och kemisk industri kan drabbas illa av leveransförseningar. En del ekonomer har räknat ut att strejken i värsta fall kan komma att kosta 100 miljoner euro per dag för den tyska ekonomin.
Enligt nyhetsbyrån Reuters strävar Deutsche Bahn ändå efter att hålla hälften av godstrafiken och en tredjedel av persontågen rullande, strejken till trots.
Strejken sammanfaller också med en stor festhelg då Tyskland firar 25-årsjubileet av Berlinmurens fall.
Förbundskansler Angela Merkel vädjade till parterna på onsdagen. Det är ovanligt att hon uttalar sig offentligt om strejker. Hennes vädjande hade ingen effekt.
Tågstrejken väcker häftig debatt i Tyskland. Deutsche Bahn meddelade på torsdag förmiddag att statsjärnvägarna har vänt sig till arbetsdomstolen i Frankfurt för att få ett slut på lokförarnas strejk.
Läs mera om den debatten: Tyska lokförare kämpar för sin rätt att strejka