Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Får man ockupera hissen när man flyttar?

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 15:41.
Duplogubbar flyttar
Bild: Johan Lindholm / Yle

Min granne flyttade i helgen. De använde hissen i flera timmar utan att någon annan hade möjlighet att ta sig upp eller ner med den. Jag bor på femte våningen och har litet svårt att gå i trappor. Så vitt jag vet kan det finnas ett förbud att använda hiss i höghus under flytten, vad säger juristen om det här?

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet, svarar på frågan:

Det finns vissa husbolag som har förbjudit användning av hiss under flytten. Jag vet inte vad förbuden grundar sig på. En hiss finns till för att användas och alla ska ha rätt att använda den.

När man flyttar så ska det inte hindra andra från att använda den. Det som den här personen råkat ut för är alltså fel. Jag ser inte att det finns någon klar motivering till att förbjuda någon att använda en hiss under flyttande.

Om man använder en hiss under flytten så ska man respektera den, det vill säga inte skråma den eller lasta den för tungt. Viktbegränsningarna ska följas. Överskrider man viktbegränsningarna så kan det hända att det går ett larm till ett servicebolag. Då uppstår en räkning för bolaget, vilken den som orsakat larmet är skyldig att betala.

Har du problem med grannen? Ställ din fråga här.

Läs övriga frågor och svar i Radiohusets Grannakuten:
Får man begrava husdjur på en radhusgård?
Du kan inte förbjuda någon att röka på balkongen!
Jag får inte låna grannens bilplats trots att den står tom!
Mina grannar har ljud, får man det?
Massor av katter förstår livet för grannskapet
Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte!

Mer om ämnet på Yle Arenan