Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Petes stödförening i rätten

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 10:28.
2 min

I dag fredag inleds rättegången mot medlemmar i stödföreningen för räddningshelikoptern Pete. Åtalspunkterna är grovt skattebedrägeri och grovt subventionsbedrägeri.

I snart fem år har Österbotten stått utan räddnings- och läkarhelikopter. Helikoptern Petes saga tog slut när Penningautomatföreningen, en av bidragsgivarna, kom med allvarliga anklagelser mot stödföreningen.

Anklagelserna handlade om upprepade lagbrott och allvarliga brister i bokföringen, medelanskaffningen, administrationen och verksamheten mellan 2007 och 2009.

Stödföreningen för Pete grundades 2002 och redan ett år senare landade Pete vid Österbottens räddningsverk i Vasa.

Minns det som en bra resurs

Vid Österbottens räddningsverk har man fortfarande kapacitet att ta emot räddnings- och läkarhelikoptrar. Även om det är ett tag sedan som landningslamporna lyste senast.

- Jag minns Pete som en bra resurs att tillgå. Det var av ren glädje vi använde oss av Pete, säger brandmästare Dan Gref vid Österbottens räddningsverk.

Dan Gref
Bildtext Dan Gref


Behöver vi en räddningshelikopter idag?

- Bra fråga. Det är klart att det skulle vara bra att ha men allt handlar om resurser och möjligheter idag.

Långt till Österbotten

Tero Mäki
Bildtext Räddningsdirektör Tero Mäki

Österbotten är nu en vit fläck på kartan vad gäller räddnings- och läkarhelikoptrar i Finland. Närmaste finns i Tammerfors och Uleåborg och det tar ungefär en timme för dem att ta sig till Österbotten. Går vi över landsgränsen finns den närmaste i Umeå, den tar sig till Österbotten på en halvtimme.

Räddningsdirektör Tero Mäki vid Österbottens tingsrätt säger att behovet av en helikopter finns i Österbotten i och med skärgården. Han säger också att planeringen vid en nödsituation där man behöver helikopter blivit mer omfattande.

- Vi måste planera och tänka att det tar en timme innan helikoptern är här. Så var det inte med Pete, säger Mäki.

Mäki säger att skulle Österbotten få en räddningshelikopter behöver det vara en fullt rustad sådan och det finns inte resurser till det idag.