Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terapikurs eller fängelse för misshandlare i Moldavien

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 20:11.
Yle Nyheter: Moldavien bekämpar familjevåld - Spela upp på Arenan

De brukar skylla ifrån sig och säga att hustrun provocerade eller att de bara gav henne en örfil. I den lilla staden Drochia i norra Moldavien finns en särskild mottagning för personer som har misshandlat en familjemedlem. Av dem som kommer hit är nio av tio män.

När ett fall av våld i hemmet uppdagas förutsätts det att myndigheterna agerar mycket snabbt. Inom tjugofyra timmar ska man ha rett ut händelsen och om man kan bekräfta att det handlar om misshandel utfärdas ett skyddsbeslut. Det innebär att den som varit våldsam inte får ta kontakt med eller komma i närheten av sitt offer. Dessutom måste förövaren delta i en terapikurs. Den som försöker slinka undan sätts i fängelse.

Det är emellertid ganska vanligt att polisen på små orter inte sköter misshandelsfallen på rätt sätt. Ofta känner polismännen förövarna och vill inte ställa till med problem för sina bekanta. Då skriver de bara ut böter för misshandel.

Offren vet inte vad som gäller

Det är också vanligt att de som har råkat ut för misshandel inte känner till sina rättigheter. Därför kräver de inte att fallet ska utredas och skyddsbeslut utfärdas.

Skyddshemmet Ariadna i Drochia gör mycket för att sprida information om vilka rättigheter man har om man har råkat ut för våld hemma. De kvinnor som har fått hjälp berättar också för andra om hur de kan söka hjälp och skydd.

Ett rum på skyddshemmet i Drochia.
Bildtext Ett rum på skyddshemmet.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Såväl de som deltar i terapikurserna som de som kommer till skyddshemmet får vara anonyma. Personalen gör upp planer för var och en och följer också upp att planerna genomförs. Det handlar om olika saker. De som har varit våldsamma ska delta i ett visst antal kurser medan offren kan behöva hjälp för att hitta jobb eller söka skilsmässa. Jurister, socialarbetare, psykologer och andra experter jobbar med klienterna.

Våldet är väldigt utbrett

Personalen på skyddshemmet säger med en mun att våldet i nära relationer har ökat under de senaste åren. Fattigdomen och perspektivlösheten kan ligga bakom våldet som också verkar bli allt grymmare.

De kvinnor som bor på skyddshemmet berättar om förfärliga händelser där de har flytt undan sina män.

Barn på skyddshemmet
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

- Vi blev tvungna att leta efter någon plats att övernatta på, berättar en trebarnsmamma. Jag och barnen sov i trädgården eller bland höet. Ibland flydde vi ut i snön barfota och utan ytterplagg.

En av kvinnorna försökte dölja sina skador och gick på jobb dagen efter att hennes man hade slagit och sparkat henne. Hon svimmade på jobbet och låg efter det flera dagar i koma. Nu bor hon på Ariadna med sina två barn.

Återanpassning till vardagen

På Ariadna får man stanna i tre månader. Under den tiden gäller det att bygga upp en strategi för framtiden. Många får hjälp att hitta jobb, andra behöver få tag på en ny bostad.

Tvätt på tork på skyddshemmets gårdsplan
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Beträffande bostäder underlättas situationen av att det är offret som har rätt att återvända till familjens gemensamma hem. Ibland blir det ändå ohållbart eftersom det kan kännas svårt att återvända till en liten by efter en allvarlig familjeskandal. Det vanliga är i alla fall att grannar, släktingar och vänner står på offrets sida.

Man följer upp hur det går för klienterna efter att de har lämnat skyddshemmet. Glädjande många har klarat sig bra. Det händer att familjerna återförenas och i vissa av de fallen har våldet fortsatt.

Skyddshemmet Ariadna får bidrag från Finland. Det är Suomen Caritas som hjälper, och de får i sin tur understöd av Utrikesministeriet. Utan donationer från utlandet skulle man inte kunna göra det här jobbet. De lokala myndigheterna bidrar nämligen bara med hyresfria lokaler.

Läs också:
Från kaos och fasa till trygghet