Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samkommunens motattack: Också pappa kan städa

Från 2014
Farsdagsannons
Bildtext Den mindre omtalade farsdagsannonsen fanns i Helsingin Sanomat tidigare den här veckan.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

En röd liten dammsugare med texten ”Veckostädning” ska pappa få till farsdag. Det här enligt en annons från Helsingforsregionens miljötjänster (HRM). Annonsen är en motattack på vårens uppmärksammade morsdagsannons.

- Pappa ska inte behöva städa på farsdag. Det kan någon annan göra. Om inte pappa absolut vill det förstås, säger Mia Tarvainen vid HRM.

Tanken med annonsen är alltså att pappa under farsdag ska slippa städa och att någon annan erbjuder honom veckostädningen.

I våras publicerade HRM en liknande annons inför morsdag. Den väckte viss uppmärksamhet och Kommunförbundets sakkunniga i jämställdhetsfrågor Sinikka Mikola ansåg att annonsen är könsdiskriminerande.

Men nu vill vi understryka att det inte bara är mamma som ska städa. Till exempel hemma hos mig är det min man som städar.

- HRM förmedlar via sin reklam att det är moderns uppgift att städa hemmet. Därför uppskattar hon att få en veckostädning i gåva, sade Mikola då till Finlands kommuntidning.

"Min man städar hemma hos oss"

Tarvainen säger att hon inte förstod att den annonsen skulle tolkas så.

- Men nu vill vi understryka att det inte bara är mamma som ska städa. Till exempel hemma hos mig är det min man som städar.

Är den här annonsen nu ett svar på att ni ansågs vara könsdiskriminerande?

- Jo, det är det. Reaktionen fick oss att öppna ögonen.

Enligt Tarvainen har farsdagsannonsen inte väckt några reaktioner.

Dammsugarannonsen är en del av HRM:s kampanj om att ge gåvor som består av tjänster för att spara på miljön. Den kampanjen pågår året om.

Läs också:

Stereotyp i morsdagsannons var parodi