Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Från kaos och fasa till trygghet

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 16:48.
Rodika Karpenko och hennes barn i byn Minidik i Moldavien
Bildtext Rodika och barnen
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Hon verkar både glad och trygg, Rodika Karpenko, där hon sitter vid sin symaskin och berättar om allt hon har varit med om i livet. Hennes fyra barn sitter på rad i sängen intill. De är väldigt stillsamma och kramar då och då om varandra.

I dag är Rodika nöjd med livet. Hon har ett eget hus som hon helt på egen hand har renoverat. Hon har husdjur som ger mat och hon har ett jobb. Symaskinen som hon har fått är viktig, hon förtjänar pengar som sömmerska.

Rodika Karpenko har själv renoverat sitt hus
Bildtext Rodika har själv renoverat sitt hus

Nu drömmer Rodika om att köpa en butik i byn Minidik i norra Moldavien där hon bor. Hon tror att hennes föräldrar ska hjälpa henne med pengar till butiken och sedan vill hon en dag kunna ge över affären till något av barnen.

- Jag tänker inte på mig själv utan på morgondagen och på lönen, säger Rodika.

Prostitution, alkohol och våld

Bara för några år sedan såg hennes liv helt annorlunda ut. Som ung lämnade hon sin utbildning på hälft trots att hon klarade sig bra. Hon stack utomlands och sökte sig med vett och vilja till prostitution för att förtjäna snabba pengar. Det gick illa och hon levde en tid i fångenskap hos en hallick som tvingade henne att arbeta och tog alla pengar.

- En schejk köpte mig fri, säger Rodika och det är svårt att veta om det är sanning eller fantasi.

Då Rodika återvände till Moldavien gifte hon sig med en man som var alkoholist. Hon började också själv dricka. Efter att de två barnen föddes blev mannen våldsam och Rodika lämnade honom.

Efter en tid träffade hon en ny man och blev gravid igen. Också det här förhållandet spårade ur och mannen misshandlade Rodika under graviditeten, sonen föddes för tidigt och lever med men av det. Livet var mycket svårt eftersom Rodika fortsatte att supa och inte hade några inkomster.

- Jag tänkte ge barnen till ett barnhem, sedan tänkte jag bara ge dem till någon, vem som helst. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Skyddshemmet gav nystart

Det var skyddshemmet Arianda som hjälpte Rodika på fötterna. Hon säger själv att hon inte kan föreställa sig hur hon hade klarat sig utan skyddshemmet.

Vägen till byn Minidik
Bildtext Vägen till byn Minidik
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

- Bara i mitt fall räddade de fem liv, säger hon.

Det viktigaste som skyddshemmet har gett henne är tron på sig själv, säger Rodika.

- Utan dem hade jag aldrig hittat tillbaka till mig själv och kunnat bygga upp mitt liv på nytt.

Det var svårt för henne att starta om i den lilla byn Minidik efter att ha levt hela livet i huvudstaden Chisinau, men samtidigt var det den enda lösningen.

- Byborna var först misstänksamma, säger Rodika, men de har lärt känna mig och jag blir väl bemött.

Rodikas yngsta dotter är född här i byn. Hennes pappa bor i grannskapet men han och Rodika bor inte ihop. Rodika säger att han är en bra karl som tar ansvar både för sin egen dotter och för de andra barnen i familjen.

Läs också:
Terapikurs eller fängelse för misshandlare i Moldavien