Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Farsdagspyssel för alla pappor

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2015 08:22.
En mugg med ett både sanningsenligt och lite ovanligt budskap.
Bildtext En mugg med ett både sanningsenligt och lite ovanligt budskap.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

I morgon (8.11) är det fars dag, och för att fira alla pappor riktigt ordentligt har vi letat fram en hel del fina pyssel från boken Vardagsvingar och klasskalas. Visst är det fint med de traditionella gåvorna och korten, men det är ju så mycket roligare att experimentera lite grann.

Boken vardagsvingar och klasskalas bjuder på politiskt pyssel.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Den politiska pysselboken Vardagsvingar och klasskalas är skriven av de kreativa kvinnorna Nina Albrecht och Fredrika Biström. I podden Hallongrottan kan du höra Fredrika berätta mer om boken.

Boken är mycket underhållande att bläddra i, och pysslet går från superenkelt till jättejobbigt. Pysslet är också på gränsen till konst - och får en att fundera på vad som är konst och vad som är pyssel? Det ligger också en tanke bakom varje pyssel, något som ska få oss att tänka till. Vi har valt ut en del pyssel som vi tycker passar bra för fars dag. En dag när du kan fira din pappa, på ett lite speciellt sätt.

Skäggpynt - för den skäggiga pappan

Överraska pappan med skäggpynt som gör honom fin och glad hela dagen lång. Du kan pynta med vad som helst. Vi har printat ut saker som bäraren tycker om, i detta fall poesi och skrivmaskiner.

Alternativa gratulationskort - för alla

Alla tycker väl om att få kort? Ett hemmagjort är dessutom tusen gånger bättre än ett tråkigt köpekort. (Psst! Dra mittensträcket åt sidan i bilden, så ser du de två olika bilderna.)

Gör dina egna farsdagskort.
Kort som du gjort själv är så mycket roligare än köpekort.
Jämförelse av två bilder
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster), YLE / Ann-Catrin Granroth (höger)

Rita på mugg - för alla

Det finns massor med muggar i affärerna, med texten "världens bästa pappa" och så vidare. Men varför nöja sig med det, när du kan göra en egen? Du behöver bara en mugg och en penna som det går att skriva på porslin med. Sedan väljer du ut en lämplig text. Vi har valt en från boken: "En brakskit om dagen är bra för magen". För det är sant.

Tips på gulliga mysmuggar i boken Vardagsvingar och klasskalas
En mugg med ett både sanningsenligt och lite ovanligt budskap.
Jämförelse av två bilder
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster), YLE / Ann-Catrin Granroth (höger)

Trofé av mjukisdjur - för jägaren

Kanske pappan suktar efter ett riktigt maffigt jaktbyte. Kanske han drömmer om Jan Guillou och Afrika. Men kanske han är ... djurvän? Eller kanske han bara inte har tid att åka iväg och skjuta lejon. Då har vi lösningen, och den bästa presenten: En trofé av ett mjukisdjur. Antingen limmar du fast huvudet på en träplatta som du sedan kan lägga upp på väggen, eller så gör du som i pysselboken och breder ut skinnet över lite paff. Eftersom vi också älskar mjukisdjur, hade vi inte hjärta att döda något sådant för den här uppgiften.

Gör fina troféer av mjukisdjur.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Pillerlyktor - för myspappan

Det här tar en stund att fixa eftersom en måste äta upp en himla massa piller innan projektet börjar. Men du kan ju alltid börja spara pillerkartor nu, så har du en fin lykta till nästa fars dag.

Gör pillerlyktor av gamla pillerkartor.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Designsaxar - för designpappan

Inspireras av Kasper Strömmans The Phiskarz R Project, och gör egna designsaxar och andra verktyg. Du behöver endast verktyg, och orange färg, sedan är det klart.

Gör som Kasper Strömman, och gör dina egna designsaxar.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hoppas du fått massor med inspiration för ett riktigt härligt farsdagsfirande nu. Grattis alla pappor!