Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sinnemäki vill bli biträdande stadsdirektör

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 10:48.
Anni Sinnemäki
Bildtext Anni Sinnemäki.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

De gröna föreslår nu riksdagsledamot Anni Sinnemäki till posten som biträdande stadsdirektör i Helsingfors med ansvar för stadsplanering. Gruppen diskuterade frågan under sitt gruppmöte i onsdags.

- Vi behöver bygga mer. Fler bostäder är det bästa sättet att hålla priserna nere. Bostäder behövs i olika livsskeden, både hyresbostäder och fritt finansierade bostäder, säger Sinnemäki i ett pressmeddelande.

Posten innehas nu av SDP:s Hannu Penttilä och han har visat intresse för att fortsätta. Han har haft jobbet sedan 2007.

Tidigare har Osmo Soininvaara, som precis som Sinnemäki hör till De gröna, sagt att han är intresserad av jobbet. Enligt Helsingin Sanomat, som avr först med nyheten om Sinnemäkis kandidatur, kommer Soininvaara nu inte att lämna in någon ansökan till jobbet, eftersom han upplever att De grönas fullmäktigegrupp ser Anni Sinnemäki som sin kandidat.

Ansökningstiden till jobbet går ut nästa vecka och den nya biträdande stadsdirektören ska väljas av fullmäktige den 26 november. Vem som helst kan söka tjänsten, men i princip är det fråga om ett jobb som de politiska grupperna i Helsingfors ska komma överens om.

Lönen är 12 263,08 euro i månaden.

Perioden som biträdande stadsdirektör är sju år, men den som nu väljs till posten kommer bara att ha posten till och med den 30 juni 2017, eftersom staden har planer på att ändra systemet med biträdande stadsdirektörer.

Uppdatering kl.10.48: I en tidigare version citerades Helsingin Sanomat, men efter att Sinnemäki skickade ut ett pressmeddelande redigerades artikeln.

Läs också:

Vihreä Lanka: Soininvaara vill bli biträdande stadsdirektör