Hoppa till huvudinnehåll

X3M

För 40 euro kan ett barn gå i skola

Från 2014
Krista Siegfrids är näsdagens ansikte utåt.
Bildtext Krista Siegfrids har sett att pengarna verkligen spelar roll.
Bild: Yle

I dag firar vi näsdagen, en dag där vi alla går samman för att hjälpa barn i världens fattigaste länder. Krista Siegfrids har med egna ögon sett vad pengarna kan åstadkomma, och här berättar hon om sitt möte med barnen i en tegelfabrik i Nepal.

Krista Siegfrids är näsdagens ansikte utåt, och hon har rest runt och granskat länder som Nepal, för att med egna ögon få se vad näsdagens pengar går till. Efter sin resa är hon övertygad om att pengarna vi skänker verkligen spelar roll.

- Jag tycker att vi ska ge pengar på näsdagen, för vi har råd att göra det. Det handlar inte om stora summor, säger hon.

Omtanken om klimatet och miljön vävs in i våra liv. Skribenten efterlyser ansvar för medmänniskor som drabbas av klimatförändringarna. Bild: YLE/Rauli Virtanen
Bild: YLE/Rauli Virtanen

Hon fortsätter berätta att det kostar 40 euro för ett barn att gå i skolan. 40 euro. Det lägger vi kanske på en på t-shirt en shoppingsugen fredageftermiddag. Eller på krogen en lördagkväll. 40 euro är egentligen ingenting när en tänker efter, men det är mycket för familjerna i Nepal.

- De har inte råd med det, och därför jobbar barnen på fälten. Vi besökte en tegelfabrik där barnen gjorde tungt fysiskt jobb. Fastän en utbildning skulle betyda en bättre framtid för dem, vill familjen att de ska arbeta eftersom de då tjänar pengar.

En skola till tegelfabriken

Under sin Nepalresa såg Krista vad näsdagspengarna kan åstadkomma.

- Det som jag tyckte var fint var att det kommit en skola till tegelfabriken. Den har kommit till på grund av näsdagens pengar, och det är verkligen fantastiskt.

Nu behövs ändå mer pengar, för det behövs också ett dagis på tegelfabriken. Det finns många familjer som har småbarn, och föräldrarna har inte tid att ta hand om dem eftersom de måste jobba.

- Det här leder till att det finns en massa småbarn som kryper omkring där för sig själva, och dör. De faller i en vattenpöl och drunknar eller liknande. Det är så sorgligt, och det behövs verkligen ett dagis där, säger en väldigt berörd Krista.

Grundläggande saker saknas

Det är inte bara skolor och dagis som saknas i Nepal. Också saker som vi ser som självklara, behövs.

- De har nästan inga kläder, de är smutsiga och hygienen är inte så bra. De har inte tillräckligt med mat och många är undernärda.

Hur stor skillnad gör en enskild donation till näsdagskampanjen?

- Vi ska tänka så här, att om alla ger lite så blir det mycket. 40 euro betyder skolgång för ett barn, men har du inte 40 euro, så ge lite mindre. Ge det du kan, säger Krista.

Läs mer om näsdagen här. Här kan du donera pengar till X3M:s näsdagsinsamling.