Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

M-Janne i Ekenäs blir K-affär

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 05:05.
Keskos regiondirektör för Nyland, Timo Huurtola (t.h.) och köpman Jan Ekholm vid M-Janne i Ekenäs
Bildtext Keskos regiondirektör för Nyland, Timo Huurtola (t.h.) och köpman Jan Ekholm vid M-Janne höll presskonferens i Ekenäs på fredagen

Ekenäs får en ny K-affär. M-Janne vid Raseborgsvägen blir K-affär i vår.

Personalen vid M-Janne övergår i den nya köpmannens tjänst som gamla anställda. Den nuvarande köpmannen vid M-Janne, Jan Ekholm, gör ett uppehåll i företagandet.

Förändringen äger rum i månadsskiftet februari-mars. Samtidigt stänger Kesko K-market Matilda i Ekenäs centrum.

Fastigheten där M-Janne finns ägs av Avora Property Oy Ab. Kesko tar över hyresavtalet för affärslokalen.

Det är oklart vem som blir ny köpman i den nya K-affären som ligger vid Raseborgsvägen 14 i Ekenäs. Intresserade kan kontakta Kesko. Det uppger Timo Huurtola som är regiondirektör för Kesko i Nyland.

M-janne utanför

M-Janne kan bli K-Supermarket

Men är det inte illa för kunderna att K-kedjan tar över? M-Janne satsar ju till exempel på närproducerat och på ostsortimentet och har haft ett annat utbud än K-affären.

Så här svarar Keskos Timo Huurtola:

- Det är just utbudet hos M-Janne som gjort oss på Kesko intresserade. Som det nu ser ut blir det en K-Supermarketaffär, vilket betyder att det blir en bättre affär än en vanlig. Det betyder att utbudet är mer brett, och baseras på färska produkter och service och säkert också på de specialiteter som i dag finns i M-Janne. Tanken är att allt det som Jan Ekholm med sin personal har skapat ska förstärkas.

M-janne innanför

Lokal anpassning viktig

Allt ska alltså inte likformas. Den nya köpmannen, som är en självständig företagare som Ekholm i dag, kan fritt välja sitt utbud till omkring 30-40 procent, berättar Huurtola.

En god köpman anpassar sitt utbud efter de lokala förhållandena, anser Huurtola, som säger att M-Janne har varit en bra konkurrent som har hållit K-kedjan alert.

M-janne innanför

Illa med mindre konkurrens?

Men är det inte då illa att en stor K-kedja blir ännu större i Ekenäs och konkurrensen minskar i och med att det inte längre finns en M-affär i Ekenäs?

- Konkurrensen är redan nu tillräckligt sund och bra i Ekenäs, säger Huurtola, som anser att förändringen i M-Janne kommer att pigga upp konkurrensen. Spelet blir inte lättare, säger Huurtola.

Han valde att inte svara på frågan om priserna blir dyrare när konkurrensen minskar.

Kesko tror att Ekenäs växer

Men ryms det ytterligare en K-Supermarket i Ekenäs? Det finns ju redan en på Järnvägsgatan 19.

Visst gör det det, i och med att Ekenäs är ett nytt regioncentrum, enligt landskapsplanen, svarar Timo Huurtola.

- Detta är ett av de viktigaste service- och tillväxtcentrumen i Västnyland.

Huurtola tror att K-kedjan ska hitta köpmannen före årsskiftet.

Jan Ekholm
Bildtext Jan Ekholm har arbetat i affären sedan 1977.

Janne vill fundera på framtiden

I ett brev till sin personal med beskedet om framtiden hoppas M-köpmannen Jan Ekholm att efterträdaren har stor iver att föra butiken vidare. En tid har han känt att han inte längre har någonting nytt att ge. Och då måste man ta timeout och fundera på framtiden, skriver Ekholm.

En av orsakerna till att Ekholm valde K-kedjan är att han tror att den kedjan har de största möjligheterna att fortsätta med de specialiteter som M-Janne har, säger han till Yle Västnyland.

Att M-butiken försvinner i matbutikpaletten i Ekenäs leder nog inte till att priserna höjs, tror Ekholm.

- M-Janne har varit en liten aktör, så vi har inte kunnat göra så mycket med priserna. Det är andra saker som har gjort att vi har haft en bra omsättning.

Han tog över affären år 1992. År 1984 blev han butikschef, men har arbetat i affären sedan 1977.

Affären har haft olika namn under åren. Under den tid Ekholm har verkat i affären har den hetat både Vips, Pops, Superspar, Sparmarket och nu M-Janne.

Jan Ekholm kommer att hålla åtminstone ett sabbatsår. Om eventuella planer efter det vill han inte nu säga någonting om.

Planerna på Citymarket finns kvar

Keskos Timo Huurtola säger att det här inte förändrar någonting när det gäller Keskos planer på en Citymarket i Ekenäs.

- En Citymarket är lokomotivet i en god ”K-familj”, som behöver både stora, mellanstora och små affärer, förklarar Huurtola.

I Ekenäs fungerar ändå K-Supermarket-affärerna också som närbutiker, så ingen ny K-market behövs i stället för K-market Matilda, enligt honom.

Fortfarande finns tre till fyra alternativ för var den nya Citymarketen kunde placeras. Utredningarna fortsätter. En möjlighet är Norra hamnen.

Ingången till k-affär Matilda på Skillnadsgatan i Ekenäs.
Bildtext K-market Matilda

Vad som ska hända i K-market Matilda påverkas inte av detta

Fastigheten på Skillnadsgatan i Ekenäs centrum, där K-market Matilda finns, ägs av fastighetsbolaget Arenatum. Heikki Karhunen på Arenatum säger att planerna för fastigheten inte påverkas av förändringen vid M-Janne. Att en affär byter skylt påverkar inte planerna, förklarar han.

Han hoppas kunna berätta mer om vad som ska hända i fastigheten på Skillnadsgatan om en till två månader. Utgångspunkten är fortfarande att där också framöver ska finnas en mataffär, efter att Kesko slutar där i mars 2015.

Timo Huurtola på Kesko säger att de nya planerna för nuvarande M-Janne inte har något att göra med beslutet att stänga K-market Matilda. De finns på olika marknadsområden, enligt honom.

I början av sommaren började Kesko och M-köpman Jan Ekholm förhandla, berättar Huurtola, medan beslutet att överge affärsplatsen på Skillnadsgatan (K-market Matilda) har mognat fram under ett till ett och ett halvt års tid, eftersom det inte lönar sig att fortsätta med den affären.