Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Han drömde om vardag med pappa

Från 2014
Uppdaterad 08.11.2014 14:28.
Christer Schoultz med sina barn vid pappas grav
Bild: YLE

När Christer Schoultz 39, var sex år skilde sig hans föräldrar efter ett konfliktfyllt förhållande. Därefter bodde han hos mamman. Det var Christer som fick ta kontakt med sin pappa när han ville träffas.

- Pappa tänkte mer på sitt jobb än på barnen. Det var nog ganska konstigt att som sexåring vara den som tog kontakt. Men jag behövde också en pappa.

Känslorna för pappa var tudelade. Å ena sidan var han den maskulina förebilden. Å andra sidan fanns det egenskaper som Christer inte alls uppskattade i sin pappa.

- Han förstod inte att man inte kan kräva samma saker av ett barn som av en vuxen. Han skulle ha behövt läsa några böcker i psykologi, säger Christer.

För en pojke är pappan identifikationsobjektet nummer ett. I vissa åldrar blir pappa extra viktig som förebild.

- Jag hade behövt honom i vardagen men vi sågs ju bara ibland på veckosluten. Det blev väldigt knepigt. Hos mamma var det vardag med tjat och gnäll – hon tog ju allt ansvar. Hos pappa skulle det bara vara roligt. Vi reste och han köpte saker.

Ville cykla, städa och gräla

Familjeliv: Christer Schoultz om papparollen

Programmet är inte längre tillgängligt

Christer berättar att han avundades sina vänner som gjorde vanliga saker med sina pappor: cyklade, grälade och städade huset.

- Mamma fick ta allt det tunga och det var henne jag trotsade med, för det var där jag var tryggast. Nu i vuxen ålder har jag tackat henne för det enormt fina jobb hon gjorde. Min pappa kom alldeles för lätt undan.

Efter att Christers första son föddes dog pappan. Han hade haft alkoholproblem i många år.

- Idag är jag inte bitter på vår relation. Jag förstår varför han var som han var och jag har förlåtit honom. Men jag är ändå av den åsikten att vuxna människor ska ta ansvar över sina svagheter. Annars finns risken att barnet försöker ta över vuxenansvaret.

Ingen lyxpappa

Christer har två söner från två olika förhållanden. Den äldre sonen är 10 år och bor hos honom varannan vecka.

- Vi har ett mycket nära förhållande. Jag bestämde redan som barn att jag inte ska bli som min egen pappa.

Att inte vara en lyxpappa som man bara gör roliga saker med har varit viktigt för Christer. Han vill dela den vanliga vardagen med sin son och deltar aktivt i hans hobbyer.

- Sen undviker jag att fråga idiotiska frågor som ”var det trevligt i skolan idag?” Istället gör vi saker tillsammans och då öppnar sig barnet naturligt. Min son har blivit mycket öppen och vågar tala om sina bekymmer med mig.

Känslobiten i förhållandet är inte mera enbart kvinnans, menar Christer som är glad över att papparollen har förändrats.

- Men fastän vi är mjukare och pratar om känslor, så är det viktigt att inte bli kompis med sitt barn. Jag ska vara en auktoritet som sätter ramar och gränser. Det är en sådan relation som både far och son mår bäst i, tror jag.

Hör mer om pappans betydelse för barnet i Familjeliv på lördag 8.11 i Radio Vega kl. 9:03 och måndag 10.11 kl.11:03.

Mer om ämnet på Yle Arenan