Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En kränkande tweet rubbar rysk radiostation

Från 2014
Vy från en bro över Moskvafloden

En riktigt häftig och invecklad konflikt pågår just nu kring den obundna radiostationen Echo Moskvy, Moskvas eko, i Ryssland. Den konkreta orsaken är en tweet som en av radions programledare, Aleksander Pljusjtjev skrev i onsdags.

Pljusjtjev frågade på twitter om det var ett tecken på att det finns en gud då Aleksander Ivanov dog.

Aleksander Ivanov är son till den nuvarande chefen för presidentadministrationen Sergej Ivanov. Sergej Ivanov är bland annat tidigare försvarsminister och vice premiärminister. Aleksander Ivanov drunknade under en semesterresa.

För att överhuvudtaget förstå hur Pljusjtjev tänkte då han skrev sin fråga måste vi gå bakåt, till år 2005. Då körde Aleksander Ivanov på en äldre fotgängare i Moskva. Fotgängaren dog av sina skador men Ivanov dömdes aldrig för det. Den händelsen då ledde till en häftig debatt eftersom väldigt många ansåg att Ivanov slapp straff för trafikolyckan just tack vare att hans far var försvarsminister.

Nu reagerade många väldigt häftigt på Pljusjtjevs tweet, som man ansåg var både osmaklig och kränkande. Han raderade den lite senare och bad om ursäkt.

Radiostationen Echo Moskvys ägare blev upprörda och krävde att Plusjyjtev skulle få sparken men det gick chefredaktören Aleksej Venediktov inte med på. Då avskedade radiostationens styrelse Pljusjtjev. Ett förfarade som varken chefredaktören eller kollegerna på Echo Moskvy vill godkänna.

Nu spekulerar många i om det här kan leda till att också chefredaktören Venediktov, som nyligen återvaldes till den posten, också får sparken.

Radiostationen ägs av gasjätten Gazproms mediebolag Gazprom Media men har under sin chefredaktör Aleksej Venediktov hållit en mycket självständig linje. Grundprincipen har varit att alla röster ska få komma till tals, såväl de som håller med makthavarna som de som kritiserar makten.

Echo Moskvy har länge varit det största mediehuset som har kunnat föra en självständig, kritiskt granskande journalistik i Ryssland. Den här hösten har skruvarna dragits åt, bland annat kommer redaktionen att tvingas flytta från sitt nuvarande kontor på Novyj Arbat-gatan i absoluta centrum av Moskva till ett område längre bort.

Eftersom stationens sändningar oftast är direktsändningar med gäster i studion anser Echo Moskvys personal att deras arbete kommer att försvåras om de måste flytta. Det är svårt att få studiogäster om de måste ta sig genom de för Moskva så typiska trafikstockningarna för att kunna delta i sändningarna.

I dag har bland andra det ryska arbetsministeriet intresserat sig för situationen på Echo Moskvy och kommer att skicka inspektörer dit.

Bland annat här kan du läsa den tweet som Plusjtjev skrev och senare raderade.