Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Interstellar och Återträffen höjer förväntningarna

Från 2014
Anne Hathaway och Matthew Mcconaughey i filmen Interstellar.
Bildtext Anne Hathaway och Matthew Mcconaughey utforskar rymden i filmen Interstellar.
Bild: Warner Bros. Entertainment, Inc. and Paramount Pictures Corporation.

Äntligen fredag och biohelg! Den här helgen har den efterlängtade sci-fi-filmen Interstellar premiär. Vi får också skruva på oss i biostolen när vi ser Anna Odells nerviga klassträff i filmen Återträffen.

Är rymdfilm och svensk klassträff inget för dig kan du i stället ge dig ut på äventyr i Amazonas (tillsammans med en liten apa) eller njuta av finskt drama med (antagligen) en del sprit, knivar och v*tto.

Interstellar

En av höstens mest efterlängtade filmer. Christopher Nolan (The dark knight-trilogin) har regisserat, och den här gången utspelar sig dramat delvis i rymden. Det är en nära framtid, och människorna kan inte längre leva på jordens tillgångar. En grupp forskare och upptäckare, där vi ser Matthew McConaughey och Anne Hathaway i två av rollerna, får ett mycket viktigt uppdrag. De ska resa bortom vår galax för att se om människorna kan ha en framtid ute i rymden. Trailern ger oss gåshud, och vi hoppas att vi inte blir besvikna när vi väl ser filmen. Vi tror det här kommer att vara något storslaget.

Återträffen

I den omtalade filmen Återträffen bjuder regissören Anna Odell in tittaren till en klassträff. 20 år har gått sedan eleverna i klass 9 C slutade grundskolan och gick skilda vägar. Nu ska de ses igen, och Anna ser det här som sin chans att få upprättelse. Feststämningen kommer av sig när konflikter kommer upp till ytan och gamla sanningar ifrågasätts. Yles filmrecensent Silja Sahlgren-Fodstad har sett filmen. Här kan du läsa vad hon tycker om den.

Amazonia

En fin film om en stackars liten apa som efter en flygkrasch befinner sig helt ensam, i Amazonas djungel. Apan är nyfiken och möter många faror, men han hittar också vänner. En häftig film, som visas i 3D.

Ruotsalainen hetki

Kari Lampikallio (Tommi Korpela) är en omtyckt sångare med många fans. Speciellt kvinnliga sådana. Hans nya låt ligger etta på listan, och hans fru Sonja (Minna Haapkylä) är både vacker och älskvärd. Det finns ändå två små saker som svärtar ner tillvaron: det ligger i ett lik i Karis baklucka, och Sonja är förutom älskvärd, också en mycket svartsjuk psykopat. Hur ska detta sluta?