Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Die Welt: Nato planerar elitstyrkor som övar vid ryska gränsen

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 12:32.
Nato har skickat ett amerikanskt pansarkompani till Estland.
Bildtext Natos amerikanska pansarkompani i Estland.
Bild: Yle/ Ahti Kaario

Nato planerar att grunda elitstyrkor som kommer att utföra en omfattande militärövning vid den ryska gränsen, säger den tyska generalen Hans-Lothar Domröse i en intervju för tidningen Die Welt.

Nato vill svara på det tilltagande hotet från ryskt håll med att grunda så kallade spjutspetsstyrkor som kan placeras ut var som helst inom Natoländernas område inom två till fem dagar.

Den topputrustade enheten kan eventuellt också ta emot styrkor också från länder utanför Nato, säger Domröse som är Natos överbefälhavare för Nord- och Östeuropa.

Avdelningen skulle omfatta 5 000 - 7 000 soldater som är verksamma inom armén, marinen och flygvapnet. Projektet skulle leda till betydande kostnader.

Enligt tidningen är Natos beslut en följd av den ryska försvarsmaktens förbättrade handlingsförmåga. Enligt Domröse har de ryska styrkorna blivit betydligt mer slagkraftiga och snabbare.

Styrkorna skall vara stationerade i sina hemländer men står i beredskap för övningar och reella ingripanden. Alla Natoländer kommer inte att vara representerade i avdelningen

Beslutet om grundandet av enheten fattas i början av nästa år, och avsikten är att den ska vara helt redo för insatser under år 2015.

Nato har inte hittills hållit stora krigsövningar nära den ryska gränsen. Enligt general Domröse är det tänkbart att det hålls övningar i östra Europa eller Baltikum i framtiden. I stora övningar deltar 25 000 - 40 000 soldater.

Diskussion om artikeln