Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mats Rådberg släpper album efter 12 år

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Countrysångare Mats Rådberg/större format
Bildtext Mats Rådberg släpper albumet Nashville

Sveriges countrykung Mats Rådberg släpper ett nytt album efter en paus på 12 år. Denhär gången med sju kända countrymusiker från Nashville. Rådberg kallar projektet för en digital resa tur och retur, en resa mellan honom hemma i Skara och musikerna i studion i Nashville. Rådberg-klassikerna Peta in en pinne i brasan och De e inte lätt att va ödmjuk är med på skivan i nya nashvilleversioner.

Det samma gäller Den vita duvan och Vänd dig inte om.

- Får jag såattsäga åka till Nashville, ska nog mina gamla trotjänare hänga med, säger Rådberg.

I övrigt består nya albumet av nyskrivet material. Mats Rådberg berättar att det damp ner den ena bra låten efter den andra från staterna och så har vännen Micke Finell, tidigare medlem i Refreshments, skrivit sånger för nya plattan.

Får jag åka till Nashville ska mina trotjänare hänga med

Utmanarlåten på Danslistan är Till mitt hjärtas sista slag, en countryballad med amerikanskt ursprung.

Arkitekten som blev countrysångare

Mats Rådberg är arkitekt i det civila, men musiken har alltid legat honom närmast hjärtat.

Han slog igenom i bluegrassbandet Rank Strangers på 60-talet och 1970 låg bandet bland tio-i-topp med Early Morning Rain.

Rank Strangers blev snart Rankarna och samabetet mellan dem och Rådberg har fortsatt under alla decennier. Tillsammans har de släppt 35 album, varav nio har sålt guld i Sverige och två diamant.

- Efter alla dessa år fick jag chansen att göra musik med grabbarna i Nashville och det har varit inspirerande för mig, säger Rådberg.

Musikerna på Rådbergs nya album, Nashville, är bland andra Mike Johnson på steelguitar, Joe Cavarlee på fiddle och Rodger Morris på keyboards samt gitarristen Dan Drilling, som varit kapellmästare i Nashville.

Det har gått 12 år sedan Mats Rådbergs senaste album. Nu lovar han att det inte kommer att dröja lika länge tills följande kommer. Nya idéer och nya låtar lär redan finnas på hög.

Mats Rådberg utmanar på veckans Danslista med Till mitt hjärtas sista slag. De två övriga utmanarna är svenska dansbandet Excess samt norska sångerskan Anne Nørdsti i duett med Lars-Erik Blokkhus från folkrockbandet Plumbo.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.