Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brist på hyresbostäder leder till stigande hyror

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 15:16.
Grafik över hyrornas och konsumentprisernas utveckling 2010-2014
Bild: Yle

Det blir allt dyrare att hyra en bostad. Det här visar Statistikcentralens uppgifter från perioden augusti-oktober. Efterfrågan är störst på små hyresbostäder.

Under årets tredje kvartal steg hyrorna i hela landet med 3,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

- Största orsaken är att det inte finns tillräckligt med hyresbostäder i Finland. Allt fler flyttar till de större städerna, och marknadslagarna gör att man kan be om en högre hyra, säger finansieringschef Pekka Nuutinen på Hypoteksföreningen.

Allt högre hyror kan enligt Nuutinen leda till att många måste flytta till en mindre bostad. Stora bostäder med fyra rum eller fler finns det många på marknaden, men efterfrågan är inte så stor eftersom de är dyra.

- Unga som flyttar till större städer vill först bo i lite mindre lägenheter. Efterfrågan är störst på ettor och tvåor som är högst 60 kvadratmeter stora, säger Pekka Nuutinen.

Städerna bygger för lite hyreshus

Mest har hyrorna för ARA-bostäder stigit, det vill säga bostäder som finansieras av staten. Hyrorna för ARA-bostäder steg i hela landet med 4,1 procent jämfört med samma period tidigare år.

Hyrorna för fritt finansierade hyresbostäder steg med 3,2 procent i huvudstadsregionen och med 2,9 procent i övriga Finland.

- Städerna och staten har inte producerat tillräckligt med hyreslägenheter. Det har lett till att det är privatpersoner som fått axla ansvaret för hyresmarknaden. Att investera i hyresbostäder har blivit ett bra sätt att spara, man får bra avkastning för sina pengar, säger Pekka Nuutinen på Hypoteksföreningen.

Läs också:
Nya hyresbostäder gick åt innan de ens hunnit bli klara

Diskussion om artikeln