Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina?

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 17:25.
Karta över Ukraina och Ryssland
Bild: Yle

Tiotals ryska stridsvagnar har rullat in i den separatistkontrollerade regionen Luhansk. Det hävdar ukrainsk militär.

Den ukrainska militärens talesman Andrij Lysenko uppger att en kolonn med 31 pansarvagnar, 16 haubits-artilleripjäser och ett trettiotal lastbilar med soldater och utrustning rullade in över gränsen till den separatistkontrollerade regionen Luhansk på torsdagen.

Enligt Lysenko körde en annan konvoj med lastbilar och mobila radarstationer in över gränsen till Luhansk på en annan plats.

- Utplaceringen av militär utrustning och ryska legotrupper vid frontlinjerna fortsätter, sade Lysenko.

Striderna mellan ukrainska regeringsstyrkor och separatisterna i östra Ukraina har intensifierats under den gångna veckan.

På torsdagen hävdade proryska rebeller i östra Ukraina att de ukrainska regeringsstyrkorna har inlett en ny offensiv. Det förnekades i Kiev.

Nato bekräftar aktivitet

Också Nato rapporterar att man kunnat iaktta ökad aktivitet vid den ukrainska gränsen.

- Vi är medvetna om de rapporter som förekommit angående gränsöverskridningar och vi utreder nu huruvida ryska trupper och utrustning transporterats över gränsen in i östra Ukraina, säger en anonym representant för Nato.

Om detta kan bekräftas är det enligt Nato fråga om ytterligare rysk aggression och en direkt inblandning i Ukrainas interna angelägenheter.

Diskussion om artikeln