Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folkets dagblad har kommit till liv på scenen

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 13:27.
Folkets Dagblad på Wasa Teater - Spela upp på Arenan

Alla är med: Ole Norrback, Ulla-Maj Wideroos, Carl Haglund och Stefan Wallin. Och så Håkan Malm och hans gris förstås. I Leif Sjöströms värld är Sidjärv världens centrum och det är där allt utspelar sig. Sidjärv flyttar nu upp på Wasa teaters stora scen.

Urpremiären på den nyskrivna pjäsen blir den 15 november på Wasa teater. Allt baserar sig på den tecknade serien med samma namn: Folkets dagblad.

Det var ur sorgen efter en kär kollega som idén till dramatiseringen föddes. Patrik Back var nära kollega till Leif Sjöström under flera år.

- Som Leifs fru sade, kan man göra nånting - samlas kring det igen? I något skede fanns tanken på en bok om serietecknaren. Jag funderade och tänkte att möjligtvis går det att göra teater av det, säger Patrik Back.

Teaterchef Ann-Luise Bertell hakade på och tillsammans med Patrik skrevs pjäsen.

- Det var ett stort jobb att göra det här till teater, som att lägga ett tusen bitars pussel, berättar Ann-Luise Bertell. När man studerar seriestriparna så ser man att det finns teman och situationer, det finns relationer som allt är möjligt att överföra till scen.

Men för att få de få och korta replikerna att fungera så har manusförfattarna förstorat upp situationerna och byggt ut dem.

Intresset och förväntningarna på pjäsen är stora.

- Vi har gjort vår version så bra vi bara kan och vi hoppas ju att folk ska tycka att det är bra, säger Bertell.

Susann Sjöström och Ann-Luise Bertell

5:40

När Joakim Groth fick erbjudandet att göra regin var han först lite skeptisk.

- Men nu ser jag att det här är ett österbottniskt projekt av en helt annan tyngd än jag förstod i början, säger Joakim Groth. Och jag förstod att det är något av ett kulturminnesmärke ändå i de här serierna. Och att det har en tyngd och bredd som man inte ser ur en helsingforsisk horisont.

Hur mycket av Leif Sjöström finns där?

- Väldigt mycket eftersom det ju bygger på de här teckningarn, lovar Joakim Groth. Och jag tycker att både den politiska satiren och det underliggande allvaret är väldig Sjöströmskt.

Susann Sjöström och Ann-Luis Bertell
Bildtext Susann Sjöström och Ann-Luise Bertell.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Leif Sjöströms fru Susann Sjöström har läst manuset till pjäsen, men inte sett någon repetion. Hon bänkar sig tillsammans med flera av de politiker som avportrettäras på scen.

- Det blir spännande och jag har hört att pjäsen också innehåller mycket bra musik, säger Sjöström.

Tv-nytts inslag om pjäsen