Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De väljer att shoppa i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 10:29.
Sofia Biskop-Wärn och Annika Backström
Bildtext Sofia Biskop-Wärn och Annika Backström köper så mycket som möjligt i affärerna i Jakobstad.

En del invånare i Jakobstadsnejden verkar ha bestämt sig för att rädda affärerna i Jakobstads centrum. - Handlar ingen här så försvinner hela stan. Köper man inget här ska man sedan inte heller klaga över att det inte finns något, tycker Annika Backström och Sofia Biskop-Wärn.

Om Biskop-Wärn är i Karleby och hittar nåt plagg hon gärna skulle köpa så åker hon hem till Jakobstad och köper det. Inte så att hon absolut inte kan handla kläder utanför Jakobstad, men hon vill medvetet stöda handeln i hemstaden.

- I och med att jag bor här och vill att det ska finnas kvar så försöker jag hitta det mesta här, säger Biskop-Wärn.

Åsa och Tom Eklund från Pedersöre väljer också Jakobstad när de ska handla kläder.

Åsa och Tom Eklund.
Bildtext Åsa och Tom Eklund

- Utbudet är lite begränsat, men man anpassar sig och hittar i alla fall det som passar. Det är ett medvetet beslut att vi stöder Jakobstad, annars försvinner butikerna härifrån.

Karleby ökar inte längre

En kundenkät från 2013 i Jakobstad visar att fyra av tio helst handlar kläder i Jakobstads centrum, medan tre av tio föredrar att åka till grannstaden Karleby. År 2006 valde sex av tio helst Jakobstad, så Karleby har tagit andelar de senaste åren.

Men nu verkar Karleby inte längre öka sin dragningskraft. I kundenkäten 2014 är det färre, bara två av tio, som lägger Karleby på första plats.

- Jag har ju hört att det är mycket folk från Jakobstad i Kokkola. Men samtidigt så ser jag folk från Kokkola som kommer hit på lördagarna, säger företagaren Katarina Eklund i Jakobstad.

Specialaffärerna gör Jakobstad

Enligt Eklund säger både Karlebybor och Vasabor att det är så trevligt med de små specialaffärerna i Jakobstad. Affärsinnehavaren Päivi Aiha-Kotkanoja tycker också att många från Karleby kommer till hennes butik.

Päivi Aiha-Kotkanoja.
Bildtext Päivi Aiha-Kotkanoja

- Vi har ju fina specialbutiker här i stan. Också folk från Vasa kommer och märker att vi har lite annan smak. Kanske vi läser mer rikssvenska tidningar, håller koll på modet och trenderna därifrån.

Också den här lördagen har Karlebybor hittat till Jakobstad. Ett par som Yle träffar säger att de ska gå på loppis och äta asiatiskt i Jakobstad.

Köper ni nya kläder i Jakobstad eller Karleby då?
- Båda. Men det känns nästan som att vara utomlands här. Ni pratar ju alla svenska här och har lite annan atmosfär, säger kvinnan från Karleby.

Köpcentret räddar mycket

Många i Jakobstad verkar ivrigt vänta på det nya köpcentret som har diskuterats i flera år.

- Vi saknar sportaffärer, väsk- och skoaffärer. Kedjor, sådant som man vet att lockar folk, säger Biskop-Wärn och Backström.

Och affärsinnehavarna tror på draghjälp om och då torghuset blir av.
- Torghuset vill vi ju ha. Då får vi ju mer intressant här, så vi vill hemskt gärna ha det. Och vi vill att det ska hända snabbt, säger Aiha-Kotkanoja.

Kundenkäterna om handeln i Jakobstad har gjorts inom ramen för projektet Quality shopping district Jakobstad.

Läs också:
Fullsatt när Jakobstad diskuterade torghuset