Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Skadliga ämnen i vinterskor för barn

Från 2014
Uppdaterad 08.11.2014 19:22.
Bildtext (Arkivbild)

Ett årligt test som gjorts av Testfakta visar att flera vinterskor för barn innehåller ämnen som är skadliga för människor och miljön, rapporterar Sveriges Television.

Testfakta testade sammanlagt åtta skomodeller av olika tillverkare. I fem av skomodellerna hittades kända miljögifter, trots att tillverkarna hade uppgett att dessa inte används i tillverkningen.

De här ämnena bryts enligt Testfakta inte ner i naturen. Det handlar om så kallade perfluorerade ämnen, som används för att skorna ska stöta bort vatten.

I det svenska Kavat-skomärkets skomodell hittades halter av det av EU förbjudna ämnet PFOS. Kavat har meddelat att de drar tillbaka den här skomodellen och att de utreder saken.

Ämnet PFOA, som finns på EU:s kandidatlista över farliga ämnen, hittades i skor av märkena Viking, Eurosko, Din Sko och Ecco. I Norge är PFOA förbjudet.

- Det handlar inte om några trevliga ämnen, men jag ser ändå inte att skorna medför en direkt hälsorisk för konsumenten, i fall man inte suger eller slickar på skorna, sade toxikolog Bert-Ove Lund vid Kemikalieinspektionen till Testfakta.

Också vinterskor för barn som säljs i Finland kan innehålla ämnen som är skadiga för människor och miljön, uppger Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. På Tukes uppger man att om någonting säljs i Sverige så är det sannolikt att samma produkter också finns i Finland.