Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredsmeddelande från rymden

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Fredsmeddelande från rymden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Se vad vi kan åstadkomma, om vi samarbetar!" I anknytning till 25-årsdagen efter Berlinmurens fall skickade besättningen på den internationella rymdstationen ISS ett videomeddelande till jorden.

I videon står den ryske kosmonauten Maxim Suraev, Nasa-astronauten Reid Wiseman och tysken Alexander Gerst från den Europeiska rymdorganisationen ESA, sida vid sida ombord på den internationella rymdstationen ISS. De förklarar att de nu - 25 år efter Berlinmurens fall - ville skicka en påminnelse till jorden om hur långt man kan nå genom samarbete.

- Vid första anblicken, verkar hela tanken på ISS omöjlig, säger ESA-astronauten Alexander Gerst. Han räknar upp alla de nivåer av internationellt samarbete som krävs för att driva en rymdstation.

- Hur otroligt det än verkar, så har så har ISS konstant varit bemannad de senaste 15 åren. Det är tack vare alla de människor världen över som har samarbetat för att övervinna alla hinder, säger kosmonauten Maxim Suraev, som är ISS nuvarande kommendör.

Nasa-astronauten Reid Wiseman drar paralleller till det kalla kriget.

- Att vi har lyckats uppnå det här är ännu mer imponerande med tanke på att vi - för bara några år sedan - var motståndare, och inte vänner och kollegor, säger Reid Wiseman.

Gerst avslutar med att säga att om mänskligheten ser sig själv som enad, så som den ser ut att vara från rymden, kan man bygga en bättre framtid.

- Den internationella rymdstationen ISS är ett lysande exempel på hur människor kan leva och arbeta tillsammans till förmån för hela mänskligheten, säger Gerst.

Diskussion om artikeln